Avoimien wifi-verkkojen vaarat

Avoimien, kaikkien käytettävissä olevien wifi-verkkojen määrä on lisääntynyt hurjasti viime vuosina. Nyt jo lähes kaikki kahvilat, ravintolat, pikaruokapaikat ja hotellit käyttävät mainoslauseenaan ilmaisen wi-fin käyttömahdollisuutta omissa tiloissaan. Myös junat ja lentokentät tarjoavat matkustajille mahdollisuuden käyttää tarjoamaansa ilmaista nettiyhteyttä. Avoimen wi-fin käyttö ei kuitenkaan ole välttämättä turvallista ja voit pahimmassa tapauksessa joutua identiteettivarkauden kohteeksi tai menettää laitteesi hallinnan. Pidä siis huolta nettiturvallisuudestasi, äläkä ota turhia riskejä. Lue lisää artikkelistamme, millaisia tapoja hakkereilla on käytössään soluttautuessaan toisten laitteille. Annamme myös hyviä vinkkejä siihen, miten tietoturvariskeiltä voi suojautua.

Wi-fissä piilee riskejä

Vaikka ilmaisen palvelun käyttö mielletään hyödylliseksi, wi-fi saattaa aiheuttaa tietoturvariskin, jolta kannattaa suojautua. Kun laitteesi yhdistyy julkiseen verkkoon, voi yhteyteen muodostua tietoturva-aukkoja joiden kautta kolmansien osapuolten on mahdollista päästä soluttautumaan sisään yhteyteesi ja nähdä kaiken, mitä verkossa teet, vierailemasi sivustot, sähköpostisi sekä salasanat, joita käytät kirjautuessasi erilaisiin verkkopalveluihin.

Lisäksi salaamatonta yhteyttä hyväksikäyttäen hyökkääjä voi asentaa laitteellesi haittaohjelmia, ilman että sinä huomaat sitä lainkaan. Esimerkiksi tietokonevirukset ovat usein haittaohjelmia, jotka pääsevät leviämään helpommin, silloin kun monta laitetta on yhdistettynä samaan suojaamattomaan verkkoon. Viruksiakin hankalampia ovat erilaiset madot, jotka eivät tarvitse edes tiettyä ohjelmaa levitäkseen. Laitteesi suojaaminen on siis ensiarvoisen tärkeää.

Haittaohjelmat voivat olla esimerkiksi vakoiluohjelmia, joiden avulla laitteellesi hyökännyt taho voi seurata tekemisiäsi sekä päästä käsiksi laitteella oleviin tiedostoihin. Kiristysohjelmat taas usein vaativat sakkoja tekaistujen syiden varjolla. Laitteesi voidaan laittaa jopa lukkoon ja vaatia lunnaita, jotta voit jatkaa sen käyttämistä.

Oikean wi-fi-verkon lisäksi tarjolla saattaa olla myös valeverkko, joka on luotu kalastelemaan tietojasi ja luo mahdollisesti pääsyn omille laitteillesi sekä tiedostoihisi. Valeverkko toimii yleensä niin, että verkon nimi on samankaltainen kuin palveluntarjoajan wi-fi, jolloin tulet ehkä epähuomiossa valinneeksi sen. Onkin tärkeää, että tiedät vaikka vierailemasi ravintolan tarjoaman wi-fi-verkon nimen, ja käytät varmasti oikeaa verkkoa.

Laitteiden lataaminenkin voi aiheuttaa uhan

Esimerkiksi useilla lentokentillä on tarjolla latauspisteitä, jolla matkustajat voivat ladata omia älylaitteitaan. Tämä onkin otettu erityisellä innolla vastaan ja latauspisteet ovat usein kovassa käytössä. Kuitenkin myös laitteiden lataaminen voi olla riskialtista, ja kannattaakin käyttää mieluummin tavallista pistorasiaa tai omaa varavirtalähdettä. Hakkeri voi jättää modifioimansa usb-latausjohdon vaikka lentokentän latauspisteelle ja odotella, että sitä käytetään. Kaapeli näyttää aivan tavalliselta latausjohdolta, joten potentiaalisen uhrin on mahdotonta tunnistaa sitä. Kun johto yhdistetään älylaitteeseen, hakkerin on saman wi-fi-kantaman sisällä mahdollista ajaa laitteelle erilaisia haittaohjelmia ja päästä urkkimaan tietoja.

Näin suojaudut

Jos käytät julkista verkkoa, kannattaa muistaa muutamat lähtökohdat, joilla voit lisätä turvallisuutta.

  • Älä käytä verkkopankkia tai muita henkilökohtaisia tietojasi sisältäviä sivustoja ollessasi yhdistettynä wi-fiin.
  • Tarkista palomuurisi ja käytä virustorjuntaohjelmaa
  • Käytä tiedonsiirron salaavaa ohjelmistoa
  • Käytä omaa latausjohtoa

Lisäksi voit ihan hyvin olla hyödyntämättä ilmaisia wi-fi-verkkoja, jolloin vältyt niiden riskeiltä. Muista kuitenkin, että jos olet joskus käyttänyt kyseistä wi-fiä, laitteesi saattaa muistaa tämän ja pyrkiä yhdistämään automaattisesti tähän verkkoon.

VPN-palvelu tuo turvaa

Yleisen verkon vaaroilta voit suojautua myös käyttämällä VPN-palvelua. Tällä tarkoitetaan virtuaalista erillisverkkoa, joka tarjoaa suojatun yhteyden, silloinkin kun käytät julkista verkkoa. VPN-palveluita on olemassa useita erilaisia ja niiden tarjoamat hyödyt hieman poikkeavat toisistaan. Kannattaakin vertailla eri palveluiden tarjouksia, ennen VPN-palvelun hankkimista. Myös ilmaisia palveluita on tarjolla, mutta kuten aina, kaikkeen ilmaiseksi saatavaan kannattaa suhtautua varauksella ja perehtyä aiheeseen kunnolla.