Internetin vertailu- ja kilpailutussivustot

Netti on pullollaan erilaisia kilpailutukseen ja tuotteiden & palveluiden vertailuun tarkoitettuna nettisivustoja. Aihe ei sinällään täysin suoraan liity netin käytön turvallisuuteen siinä mielessä, että tietoturva tällaisten sivustojen käytössä ei useimmiten ole ongelma. Haluan kuitenkin nostaa aiheen esille myös tässä blogissa, sillä suurimpana uhkana tällaisilla sivustoilla on vääränlaisen informaation uskominen ja harhaanjohtava mainonta – sellaisissa tilanteissa, jossa se ei edes vaikuta mainonnalta.

Lainat

Aivan ensimmäisenä nostan esiin kaikkein oksettavimman ja moraalittomimman alan: pikalainat ja pikavipit. Tällä alalla ällöttäviä yrityksiä riittää, ja heitä ei millään tasolla kiinnosta henkilöt, jotka ovat ongelmissa elämänhallinnan ja luottotietojen kanssa. Lainoja markkinoidaan monesti helppona ja nopeana tapana saada itselleen kaikki haluamansa, ilman, että asioiden eteen tarvitsee tehdä ensin töitä. Tätä kulttuuria ja ajattelumallia ruokkii vahvasti nykyajan vitsaus, ”kaikki mulle heti nyt” -asenne.

Sähkön kilpailutus

Toisena esiin otan alan, joka sinällään ei ole mitenkään moraaliton – sähkön myynti. Sähköä tarvitsee tänä päivänä jokainen kotitalous, ja sähkön kilpailutus onkin kätevä tapa säästää arkimenoissa. Se, mitä tässä touhussa täytyy kuitenkin katsoa tarkkaan, on määräaikaisten sähkösopimusten hinnoittelu. Tietyt moraaliltaan kyseenalaiset sähköyhtiöt kun markkinoivat määräaikaisia, jopa kahden vuoden sähkösopimuksia, hinnoittelutyylillä, joka voi helposti johtaa kuluttajia harhaan. Käytännössä tämä harhaanjohtava markkinointi tarkoittaa todella edullista sähkön hintaa ensimmäisen 1-2 kuukauden ajaksi, jonka jälkeen hinta voi pompata moninkertaiseksi. Tämä hinnan nousu on aina ilmoitettu sähkösopimuksen ehdoissa, joten ne kannattaa lukaista ennen sopimuksen tilaamista.

Vertailusivut yleisesti

Sekä kahta edellistä, että montaa muutakin vertailusivustoa koskee kuluttajan näkökulmasta yksi suuri vaaranpaikka. Nämä sivustot nimittäin eivät välttämättä listaa tuotteita niiden todellisen paremmuusjärjestyksen mukaan, vaikka niin saattavat väittääkkin. Monesti vertailusivustoilla järjestys määräytyy todellisuudessa vertailussa mukana olevien yritysten / tuotteiden / palvelujen komission mukaan. Komissio on siis vertailusivustolle maksettava osuus tuotteen / palvelun ostosta, jonka vertailusivustoa ylläpitävä yritys saa, jos asiakas päätyy ostamaan tuotteen vertailusivuston linkkien kautta. Käytännössä kaikki vertailusivustojen bisnesmallit pohjautuvat tähän ideaan.