Turvalliset salasanat

Netissä toimiminen on täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Voimme tilata tuotteita suoraan kotiimme toimitettuna, tehdä etätöitä kotona ja pitää jopa usean henkilön kokouksia aivan kuten normaalipäivänä toimistolla. Voimme myös pitää yhteyttä toisiimme erilaisten netissä toimivien kanavien kautta. Tämä kaikki kuitenkin edellyttää sitä, että kirjaudumme päivittäin erilaisille sivustoille ja käytämme salasanoja turvataksemme sen, etteivät ulkopuoliset pääse käsiksi tileihimme, sähköpostiimme tai somekanaviimme. Mutta onko salasanani riittävä pitämään ulkopuoliset loitolla vai tulisiko käyttää vahvempaa salasanaa? Ja miksi kukaan haluaisi vaikka juuri minun sähköpostiini tai muihin tietoihini käsiksi? Onko se todellinen uhka vai pelkäänkö turhaan? Näistä asioista voit lukea lisää tältä sivustolta. Lisäksi annamme vinkkejä, miten voit luoda itsellesi vahvan salasanan, joka suojaa sinua paremmin ulkopuolisilta uhilta.

Älykkäät laitteet voivat toimia porttina

Monen kotoa löytyy jo koneiden internetiin lukeutuvia laitteita. Saunan voi monella mökillä napsauttaa kännykän avulla päälle, jotta lämmin sauna odottaa valmiina, kun auto kaartaa mökkipihaan. Lisäksi ilmastointia ja lämmitystä voi säätää etänä älylaitteelta. Kaikkein yleisimmät älykkäästi toimivat laitteet, joita suomalaisista kodeista löytyy, liittyvät kuitenkin turvallisuuteen ja valvontakameroihin sekä palovaroittimiin. Ja kun hankit turvallisuutta lisäävän laitteen, et tule välttämättä ajatelleeksi, että juuri sama laite voi olla uhka omalle turvallisuudellesi. Kun hankit erilaisia älylaitteita, jotka ovat liitettyinä omaan verkkoosi saatat aiheuttaa itsellesi tietämättäsi tietoturvauhkan. Kuitenkin kaikki verkkoon liitetyt laitteet saattavat päästää vaikka hakkerin sisään verkkoosi. Tärkeintä on se, että hankkiessasi uuden älylaitteen muistat, että valmistajan salasana tulee vaihtaa omaan vahvaan salasanaan, jotta laitteen käyttö on varmasti turvallista.

Minkälaisen uhan heikko salasana luo?

Jos sellainen taho saa salasanasi selville, joka haluaa käyttää tietoja rikolliseen toimintaan, on asemasi melko heikko. Tämän takia kannattaa luoda vahva salasana ja pitää huolta siitä, että kukaan ei pääse sisään tiedostoihisi ja elämääsi. Monikaan kuluttajista ei tiedä, miten helppoa älylaitteiden kautta on päästä livahtamaan tietokoneellesi tai puhelimellesi ja lopulta tarkkailla ja kuunnella kaikkea mitä teet ja puhut. Jos rikollisen käsiin päätyy vaikka valvontakameran kuvaa kodistasi, he tietävät, milloin olet poissa ja voivat iskeä kotiisi juuri silloin. Lisäksi epärehelliset tahot voivat käyttää hyväksi kaikkea, mitä seuraavat sinun tekevän. Tästä syystä salasanasta ja omasta nettiturvallisuudestaan tulee huolehtia.

Millainen on turvallinen salasana?

Usein meitä kehotetaan pitämään huolta siitä, että käyttämämme salasana on vahva, jolloin sen käyttö on turvallista. Mitä tämä sitten tarkoittaa ja minkälainen on turvallinen salasana? Monet käyttävät samaa tai samantyyppistä salasanaa useassa eri palvelussa. Tämä luo tietoturvariskin, joka olisi kuitenkin helppo minimoida käyttämällä erilaisia, vaikeasti selvitettäviä salasanoja.

  • Pidempi salasana on vaikeampi murtaa. Käytä salasanassa useampaa sanaa peräkkäin, mutta valitse sellainen lause tai sanayhdistelmä, joka sinun on itse helppo muistaa.
  • Käytä salasanassasi erikoismerkkejä, isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Sijoita ne kuitenkin jollain tavalla yllättävästi. Isolla kirjaimella alkava, omaan syntymävuoteen ja huutomerkkiin päättyvä salasana ei ole tarpeeksi uniikki.
  • Käytä ehdottomasti eri salasanaa eri palveluissa. Luo itsellesi järjestelmä, jolla muistat salasanasi tai ota käyttöön salasanojen tallennusjärjestelmä.

 

Salasanaohjelmat

Jos salasanojen muistaminen on hankalaa, voit ladata laitteellesi salasanaohjelman. Salasanaohjelmassa kaikki salasanasi tallentuvat yhden pääsalasanan taakse. Tämän tulee olla ehdottomasti tarpeeksi pitkä ja hankalasti selvitettävissä oleva, mutta sinulle yksinkertainen muistaa. Osa ohjelmista tallentaa salasanat koneellesi, toiset taas pilvipalveluun. Kummassakin on omat riskinsä, mutta ohjelman käyttäminen on kuitenkin turvallisempaa, kuin saman heikon salasanan käyttäminen kaikissa palveluissa.