Virustorjuntaohjelmat

Kaikki internetiin yhteydessä olevat laitteet saattavat joutua erilaisten haittaohjelmien, kuten virusten kohteeksi. Voit kuitenkin varautua niitä vastaan ja hankkia hyvän virustorjuntaohjelman suojaamaan itseäsi, netin käyttöäsi sekä kaikkia omia tietojasi. Sivustollamme voit lukea lisää viruksista ja siitä, mitä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa laitteillesi sekä sinulle ja koko perheellesi. Lisäksi kerromme, minkälaisia keinoja virusten torjumiseen ja omien tietojen turvaamiseen on olemassa.

Mitä virukset aiheuttavat?

Virus on haittaohjelma, joka voi levitä laitteesta toiseen nettiyhteyden välityksellä tai erilaisten tiedostojen kautta. Viruksia ja haitallisia ohjelmia on erilaisia ja ne saattavat vaikuttaa laitteisiisi eri tavalla. Osa niistä koetaan vain harmillisiksi, osa taas voi aiheuttaa todellista haittaa tai taloudellisia tappioita. Esimerkiksi makrovirus pääsee usein laitteelle sähköpostiliitteiden ja erityisesti jaettujen Word-tiedostojen kautta. Mobiililaitteista etenkin Android-laitteet ovat haavoittuvaisia mobiilitroijalaisten hyökkäyksille. Troijalainen voi myös piiloutua, niin että sen havaitseminen on vaikeaa ja se saattaa myös asentaa itsensä uudelleen laitteelle, jos käyttäjä onnistuu sen poistamaan.

Haittaohjelmia käytetään yksityishenkilöiden tietojen urkkimiseen, mutta viime aikoina yhä suuremmat tietoturvariskit kohdistuvat yrityksiin, jotka eivät ole varautuneet riittävällä suojauksella. Yritysten niin kuin yksityistenkin kannattaa ottaa tietoturvauhat tosissaan, sillä pahimmillaan ne voivat aiheuttaa suurtakin taloudellista vahinkoa. Yrityksille tietoturvariski voi tarkoittaa paitsi sitä, että tilitiedot voivat olla vaarassa, mutta myös esimerkiksi yrityksen asiakkaiden tietoja saatetaan käyttää hyväksi, jolloin yritys voi menettää pahimmassa tapauksessa asiakkaansa sekä koko liiketoimintansa.

Yksityishenkilöille virukset aiheuttavat samankaltaisen uhan omien tärkeiden tietojen leviämisestä vääriin käsiin. Lisäksi virukset hidastavat tietokoneen toimintaa, joka turhauttaa käyttäjää ja voi lopulta estää pääsyn omiin tiedostoihinsa tai laitteeseen kokonaan.

Taistelu viruksia vastaan

Jos tietokoneesi tai älylaitteesi ei ole suojattuna tarpeeksi vahvalla virustorjuntaohjelmistolla, se on alttiina erilaisille haittaohjelmille ja urkintasivustojen uhille. Voit omalla toiminnallasi vaikuttaa siihen, että pidät tietokoneesi, tiedostosi sekä internetin käyttösi pelkästään omana tietonasi. Tärkeää on tunnistaa riskitekijät, jotka lisäävät virusten mahdollisuutta päästä laitteisiisi ja toimia niin, että niiden ei ole mahdollista päästä laitteillesi. Ohjeista myös lapsia toimimaan vastuullisesti internetissä ja tarkkaile sivustoja, joilla he käyvät. Monesti lapset sekä iäkkäämmät ihmiset antavat itse ymmärtämättään hakkereille mahdollisuuden päästä sisään perheen älylaitteille.

Välillä tuntuu siltä, että hyökkäyksiä satelee joka puolelta ja uutiset ovat täynnä raportteja tietoturvaongelmista. On kuitenkin useita toimenpiteitä ja ohjeita, joita noudattamalla voit itse vaikuttaa siihen, että virukset pysyvät poissa laitteiltasi. Seuraavaksi olemme listanneet ohjeita, joita sinun kannattaa noudattaa turvataksesi laitteidesi ja internetin turvallisen käytön ja pitääksesi erilaiset virukset loitolla.

  • Käytä palomuuria
  • Pidä virustorjuntaohjelmasi päivitettynä
  • Älä avaa epäilyttävien sähköpostien liitetiedostoja
  • Käytä omaa laturiasi, äläkä lataa laitteitasi yleisissä latauspisteissä
  • Älä käytä avoimia wi-fi-yhteyksiä
  • Hanki laitteillesi VPN-palvelu, joka takaa internetin turvallisen käytön

 

Erilaiset virustorjuntaohjelmat

Markkinoilla on erilaisia virustorjuntaohjelmia, joiden avulla voit turvata laitteesi sekä nettiyhteytesi tietoturvahyökkäyksiltä. Virustorjuntaohjelmat tunnistavat laitteella olevan haittaohjelman ja estävät sitä pyörimästä tai poistavat viruksen kokonaan. Virustorjuntaohjelma pyörii koko ajan taustalla ja estää ulkopuolisten pääsyn laitteellesi. Voit myös suorittaa ensin koko järjestelmän skannauksen, jolloin ohjelma poistaa kaikki haittaohjelmat koneeltasi. Tämä kannattaa suorittaa ainakin uuden virustorjuntaohjelman lataamisen yhteydessä. Tarjolla on myös ilmaisia virustorjuntaohjelmia, mutta kannattaa tarkistaa, mitä kaikkea ohjelmapaketti pitää sisällään. Maksullisiin tietoturvaohjelmiin sisältyy yleensä enemmän erilaisia työkaluja ja toimintoja kuten lapsilukkotoiminto, verkkopankkisuoja sekä ilmainen tuki, josta saat apua erilaisissa ongelmatilanteissa. Ilmaiseen palveluun taas joutuu usein hankkimaan erilaisia lisäpalveluita, jotta voi olla varma laitteiden turvallisuudesta.