Teema

Mielenterveysongelmat sysäävät nuoret eläkkeelle

Suomessa jää joka päivä 7-8 nuorta työkyvyttömyyseläkkeelle. Useimmiten eläköitymisen taustalla ovat mielenterveysongelmat. Nuori eläkeläinen maksaa yhteiskunnalle 1,5 miljoonaa euroa.
Kansaneläkelaitoksen mukaan työkyvyttömyyseläkkeellä olevia alle 35-vuotiaita oli vuoden 2012 lopussa 21 594. Kolmekymppiset jäävät nimenomaan työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyshäiriöiden takia useammin kuin muut ikäryhmät.

–    Yleisin syy on masennus, summaa Kelan erikoistutkija Karoliina Koskenvuo.
Vielä muutama vuosi sitten työkyvyttömyyseläkettä haki viisi nuorta päivässä. Määrä on kasvanut koko 2000-luvun ajan.
Vaikka kansaneläkelain mukainen työkyvyttömyyseläke voi alkaa 16 vuoden iässä, yleensä alle 20-vuotiaalle nuorelle ei myönnetä eläkettä, ennen kuin on tutkittu hänen mahdollisuutensa ammatilliseen kuntoutukseen. Ammatillisen koulutuksen tai kuntoutuksen ajalta Kela voi maksaa vaikeasti vajaakuntoiselle nuorelle kuntoutusrahaa. Hänellä voi tämän lisäksi olla oikeus myös vammaistukeen.

–    Nuori voi saada kansaneläkelain mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen 16 vuoden iän täyttämisen jälkeen, jos hänellä ei selvitysten perusteella ole mahdollisuuksia ammatilliseen kuntoutukseen tai jos ammatillinen kuntoutus on sairauden vuoksi keskeytynyt taikka päättynyt tuloksettomana, selvittää Koskenvuo.
Uusista eläkehakemuksista Kela hylkää noin kolmanneksen.

Osa-aikaisuus mahdolliseksi

Eläköityminen aiheuttaa monelle nuorelle ahdistusta, suorituspaineita ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Samanaikaisesti mielenterveys- ja päihdeongelmien päälle saattaa kasaantua talousvaikeuksia ja elämänhallinnan ongelmia. Kuinka pärjään taloudellisesti ja mitä vastaan kyselyihin mahdollisesta työ- ja opiskelupaikasta.

Koskenvuon mukaan monet nuoret eläkeläiset toivovat joustavampia rakenteita osa-aikaiseen työhön. Heistä moni kykenisi suoriutumaan esimerkiksi neljän tunnin mittaisesta työpäivästä.

–    Muissa Pohjoismaissa vajaakuntoisia nuoria pyritään tukemaan tehokkaammin työssä ja opiskelussa. Esimerkiksi Ruotsissa työkyvyttömyyseläkettä ei tarjota alle 30-vuotiaille. Vaihtoehtona onkin määräaikainen aktivointituki, sanoo Koskenvuo.

Osa-aikatyön mahdollisuutta tukevat monet eri laskelmat. Professori Guy Ahonen Työterveyslaitokselta on laskenut nuoren eläkeläisen hinnan yhteiskunnalle. Kun nuori aikuinen jää työkyvyttömyyseläkkeelle, hänen menetetyn työpanoksensa arvo on yli 1,5 miljoonaa euroa.

Neljännes palaa työelämään

90 prosenttia työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään määräaikaisina kuntoutustukina. Eläketurvakeskus on selvittänyt työhön palaamista vuosina 2005-2009.

Noin neljännes niistä, jotka jäivät masennuksen vuoksi määräaikaiselle eläkkeelle vuonna 2005, palasivat työelämään vuoteen 2009 mennessä. Muiden mielenterveyssyiden vuoksi kuntoutustukea saaneista palasi töihin vain 14 prosenttia.

– Yhteiskunnassa tarvitaan asennemuutosta, jotta osatyökykyisilläkin on mahdollisuus osallistua työelämään toimintakykynsä ja voimavarojensa sallimissa rajoissa.

Työnantajat voivat saada tukea osatyökykyisten palkkaamiseen. Tätä tietoa pitäisi olla riittävän helposti saatavilla.

– Mielenterveyden häiriöstä toipuvan eläkkeellä olevan nuoren työhön paluuta olisi mahdollisuus yrittää turvallisesti esimerkiksi jättämällä eläke lepäämään. Jos työhön paluu ei onnistu, eläkkeen saisi takaisin ilman uutta hakemusta.

TEKSTI: Mervi Mäki-Neste

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s