Henkilö

Tuorein ajatuksin eduskuntatyöhön

Keskustan eduskuntaryhmään kuuluu 14 naista. Anne Berner, Hannakaisa Heikkinen ja Katri Kulmuni lunastivat paikkansa kansanedustajina suurten äänimäärien turvin. Äänestäjien antama luottamus velvoittaa ja tekee nöyräksi.

Iloinen puheensorina täyttää Sibelius-Akatemian viidennen kerroksen. Eri-ikäisiä ja erilaiset taustat omaavia Anne Berneriä, Hannakaisa Heikkistä ja Katri Kulmunia yhdistää äänestäjiltä saatu vankka luottamus.

Politiikan ulkopuolelta tullut Anne Berner sai Keskustalle haasteellisessa Uudenmaan vaalipiirissä 9 691 ääntä. Yrittäjyyden ohella hän on toiminut monissa luottamustehtävissä ja mielenkiintoisissa projekteissa. Kolmen vuoden ajan hän on luotsannut Uusi Lastensairaala 2017-hanketta.

Berneriä ei oltu pyydetty ehdolle vaaleihin koskaan aikaisemmin. Päätös oli vaikea ja kynnys korkealla.

–    Olen sellainen, että kun minua pyydetään, otan pyynnön tosissani.

–    Toivon äänestäjiltä saamani luottamuksen kertovan muutoksen tarpeesta sekä halusta saada elinkeinoelämän kokemusta omaavia ihmisiä eduskuntaan sekä halusta uskoa ihmisiin yli ideologisten rajojen, hän lisää.

Vuosina 2007-2011 Pohjois-Savon vaalipiirin kansanedustajana toiminut Hannakaisa Heikkinen kuuluu eduskuntaan palanneiden kansanedustajien joukkoon. Hän ei asettunut ehdolle vuoden 2011 vaaleissa. Paluu sinetöityi 10 712 äänen turvin. Haasteellisuutta vaalityöhön toi myös uusi Savo-Karjalan vaalipiiri.

–    En asettunut viime vaaleissa ehdolle, koska sain toisen poikani vuonna 2010. Vauvan kanssa eduskuntatyön hoitaminen 550 kilometrin päästä Helsingistä ei mielestäni onnistu. Nyt eduskuntatyöni onnistuu rakkaiden isovanhempien avun vuoksi hienosti, iloitsee Heikkinen.

Syitä palaamiseen ei tarvitse kaukaa hakea.

–    Puhun asioista, jotka eivät ole minulle vain vaaliteemoja vaan eletyn elämän ja koulutuksen kautta saatua asiantuntemusta. Vanhusten hoiva, terveydenhuollon rakennemuutos, suomalaisen ruoantuotannon edellytykset ja keskittämispolitiikka tarvitsevat puolestapuhujaa.

Torniolaista Katri Kulmunia on puolestaan pidetty eduskuntavaalien kovimpana yllättäjänä. Hän sai Lapissa 9 705 ääntä. Kotikaupunkinsa kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva nuori nainen jäi edellisissä eduskuntavaaleissa niukasti varasijalle. Nyt äänimäärä liki kolminkertaistui.

–    Ihmiset haluavat uskoa tulevaisuuteen ja nostivat ympäri maan paljon nuoria isoilla äänimäärillä eduskuntaan. Se kertoo muutoksen tarpeesta, uskoo Kulmuni.

27-vuotias Kulmuni kuuluu eduskunnan ja oman eduskuntaryhmän nuorimpiin edustajiin.

–    Eduskunnassa on aika voimakas parlamentaarisen iän periaate. Toistaiseksi se ei ole kuitenkaan näkynyt kuin istumajärjestyksessä. Asiaosaajat pärjäävät, ovat he, minkä ikäisiä tahansa.

Ekaluokkalainen koulutiellä

Heikkiselle eduskuntatalo on ennestään tuttu. Nyt työhuoneen sijainti vain on vaihtunut eduskuntatalon vanhalta puolelta Pikkuparlamenttiin.

–    Erityistä intoa ja sisältöä ensi viikkoihin on antanut osallistuminen hallitusneuvotteluihin Smolnassa hyvinvointityöryhmässä, hän iloitsee.

Kulmuni puolestaan kuvailee tuntemuksiaan samanlaisiksi kuin ekaluokkalaisella koulutien aloittaessaan.

–    Varsinainen valtiopäivätyö ei ole täydellä teholla alkanut, kun hallitusta ei ole vielä nimitetty. Käytännön asiat on alkanut nyt kohtuudella rullaamaan. Olen suunnattoman innostunut työstä.

Anne Berner on ollut ensimmäisten viikkojen aikana mukana hallitusneuvotteluiden työ- ja työllisyystyöryhmässä.
–    Nämä viikot ovat olleet mielenkiintoisia. Olen oppinut valtavasti, josta olen hurjan kiitollinen.
Myös lopulliset toimielinvalinnat kuten valiokunnat tarkentuvat hallituksen muodostamisen jälkeen.

Unelmana mahdollistava yhteiskunta

Keskustan eduskuntaryhmä on eduskunnan suurin 49 kansanedustajallaan. Kulmuni harmittelee sitä, että suhteessa eduskuntaryhmän kokoon Keskustan ryhmässä on vähiten naisia.

–    Naisten pitää osallistua rohkeasti talouskeskusteluun, koska se määrittelee niin paljon aikaamme. Lisäksi työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa on vielä paljon työtä tehtävänä.

Heikkinen on samaa mieltä.

–    Äitiyden kulut varsinkin pienyrittäjätyönantajalle ovat kohtuuttoman suuret. Jos tähän saisimme korjausta, voisi se mahdollistaa monia pienyrittäjiä antamaan työtä perheenperustamisiässä oleville naisille, hän muistuttaa.

Berner muistuttaa, että kaikki ovat yhtä arvokkaita.
–    Yhteiskunnan tulee olla kaikkia mahdollistava.
Kansanedustajan työ vaatii sopeutumista. Espoossa asuva Berner pääsee pitkänkin eduskuntapäivän jälkeen omaan kotiin, mutta Heikkinen ja Kulmuni ovat viikoittain muutaman päivän erossa läheisistään.

–    Perhe pärjää hyvin kotona. Muistan omasta lapsuudestani, kuinka mukavaa oli touhuta ukin ja mummon kanssa kaikkea, kun omat vanhempani tekivät pitkää päivää maatalon töissä. Sukupolvien välinen yhteiselo on suuri rikkaus, sanoo Heikkinen.

–    Kun asuu riittävän kaukana, matka sujuu lentäen varsin sutjakkaasti, kunhan lentokenttien maakuntaverkostomme säilyy kattavana ja sitä kehitetään, nauraa Kulmuni.

Vaikka kansanedustajat ovat vasta lähtökuopissaan, yritysjohtajana Anne Berner puntaroi asioita neljän vuoden jaksoissa.  Jo eduskuntavaalikampanjan aikaan hän ilmoitti olevansa ehdolla yhden kauden mittaiseen luottamustehtävään.
–    Omalla esimerkilläni haluan kannustaa elinkeinoelämän ihmisiä politiikkaan tekemään kansalaistyötä. Haluan antaa yhteiskunnan käyttöön kokemukseni ja osaamiseni, tehdä täysillä töitä niiden asioiden puolesta joihin uskon voidakseni palata elinkeinoelämään pystypäin neljän vuoden päästä, kokeneempana, paremmalla ymmärryksellä yhteiskunnallisesta päätöksestä, summaa kansanedustaja Anne Berner.

TEKSTI: Mervi Mäki-Neste
KUVAT: Raisa Kiikeri

Anne_Berner_henkilokuva1

Nimi: Anne Berner KTM, Vallila Interiorin toimitusjohtaja Syntynyt: 16.01.1964 Helsingissä Nykyinen kotipaikka: Espoo Parasta työssäni: Uuden oppiminen, kasvu ihmisenä. Motto: Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

kulmuni_katri_3752_puolivartalo

Nimi: Katri Kulmuni yrityskoordinaattori, yhteiskuntatieteiden kandidaatti Syntynyt: 04.09.1987 Torniossa Nykyinen kotipaikka: Tornio Parasta työssäni: Saan palvella kansaa. Motto: Vain kuolleet kalat uivat myötävirtaan.

heikkinen_annakaisa_lahikuva

Nimi: Hannakaisa Heikkinen ThM, maatalousyrittäjä Syntynyt: 07.04.1974 Juankoskella Nykyinen kotipaikka: Kiuruvesi Parasta työssäni: Tunne siitä, että asioihin voi vaikuttaa. Motto: Muista olla kiitollinen niistä asioista, jotka elämässäsi ovat hyvin.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s