Blogi

Tehoa ja asennemuutosta päihdeongelmien hoitoon

Annina Full body

ANNINA RUOTTU
Moni meistä tietää jonkun, jolla on päihdeongelma. Riippuvuuden puhkeamisen voi huomata joistain ihmisistä nopeasti, toisista hitaammin. Jotkut kykenevät salaamaan sitä pitkään ja kulisseja pidetään pystyssä valheiden avulla.

Omasta tai läheisen päihderiippuvaisuudesta ei ole helppoa puhua ja hoitoon hakeutuminen voi olla henkisesti vaikeaa. Riippuvuuteen liittyy paljon häpeää. Päihderiippuvainen on usein itse se viimeinen henkilö, joka myöntää ongelman olemassaolon. Joskus täytyy mennä pohjalle asti jotta riippuvuuden lopulta myöntää. Toisinaan päätepysäkkinä on ennenaikainen kuolema.

Alkoholisti voi kuulua mihin tahansa yhteiskuntaluokkaan, työskennellä missä tahansa ammatissa. Nykypäivänä on yhä enemmän työssäkäyviä, menestyneitä ihmisiä, joille jokapäiväiseksi käyneestä viinilasillisesta on tullut pullollinen, jota ilman ei enää osaa rentoutua. On eläkeikäisiä, jotka vasta myöhemmällä iällään ovat alkaneet juoda ja ehkä yllättäenkin ovat alkoholisoituneet. He ovat naapurin äitejä ja isiä, mummoja ja pappoja, sekä nuoria, vasta elämäänsä aloittavia. Jotkut hoitavat masennustaan alkoholilla tai alkoholismiaan lääkkeillä, jonka kautta heistä voi tulla sekakäyttäjiä. Jotkut lopettavat päihteiden käytön kokonaan ja vannovat sen olevan ainoa oikea ratkaisu.

Alkoholismi on sairaus. Silti siihen usein suhtaudutaan eri tavoin kuin muihin sairauksiin. Alkoholismi nähdään ihmisen itsensä aiheuttamana, omana syynä: ”Kalle se vaan ryyppää, vaikka toisilla on ihan oikeitakin sairauksia ja ongelmia elämässä. Ei kukaan muu sitä viinaa sen kurkkuun kaada. ”

Päihderiippuvaisen elämää hallitsee päihde. Jos korkki olisi helppo kiertää kiinni, moni alkoholisti sen tekisi. Päihdeongelmaiselle ja hänen läheisilleen elämä voi olla maanpäällistä helvettiä josta haluaisi pois, mutta omin voimin ei pysty. Läheiset oirehtivat kukin milläkin tavoin ja jos ongelmille ei tehdä mitään, ne saattavat siirtyä eri muodoissa tuleville sukupolville. Siksi hoitoon tulisi aina sisältyä myös läheisille annettu tuki ja hoito. Näin pyrittäisiin minimoimaan inhimilliset  kärsimykset, mutta pidemmällä tähtäyksellä säästettäisiin myös kustannuksissa.

Suomen Päihderiippuvaiset ry:n mukaan päihderiippuvuudesta aiheutuneet kustannukset ovat Suomessa laskutavasta riippuen kymmenien miljardien luokkaa. Summa on iso, joten onkin kysyttävä, mitä itse hoitoon laitetulla rahamäärällä on saavutettu? Mitä päihderiippuvaisen kohdalla ensisijaisesti hoidetaan: oireita vai itse sairautta? Mahdollistetaanko hoidolla päihteitten käytön jatkaminen? Miten läheisten hoito on huomioitu?

Pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kärkihankkeissa mainitaan päihdehuollon vaikuttavuuden tehostaminen. Ohjelmassa mainitaan myös kokemusasiantuntijoiden käytön vahvistaminen. Tämän hankkeen eteneminen on yksilön, perheen, yhteisön ja yhteiskunnan kannalta tärkeää. Sen avulla tulee perusteellisesti arvioida ja vertailla eri hoitotapojen toimivuutta.

Annina Ruottu
Keskustanaisten varapuheenjohtaja

One thought on “Tehoa ja asennemuutosta päihdeongelmien hoitoon

  1. Kirjoitat todella tärkeästä asiasta ja erittäin hyvin. Harvoin näkee näin oikeaan osunutta ja tasapainoista kuvausta tämän vakavan sairauden luonteesta ja siitä, että se on sekä yksilön että kaikkien hänen läheistensä yhteinen sairaus. Juuri hoitoon ja hoidon vaikuttavuuteen pitää kiinnittää nyt erityistä huomiota. Rahaa käytetään usein täysin turhaan ja itse asiassa sairautta edistävällä tavalla. Katkaisuhoito on liian usein vain kuntoutusta uuteen päihdekierteeseen. Päihderiippuvuudesta voi toipua normaaliin elämään, mutta vain yhdellä ehdolla: päihteen käyttö on lopetettava kokonaan.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s