Blogi

Kasvun uusi suunta

Liina mustavalko

Olemmehan me suomalaiset jo tarpeeksi kriisitietoisia? Tätä meiltä penäävät valtakunnan korkeimmat päättäjät.

Niin kauan kun toimimme jatkuvaan kasvuun perustuvan globaalin markkinatalouden puitteissa, meidän on pärjättävä suhdannevaihteluiden kanssa. Ihmiskuntaa koskettaa kuitenkin myös toinen vaikutuksiltaa massiivinen kriisi, jonka on jatkossa läpäistävä päivänpolitiikan ratkaisuja.

 

Paljon on tehtävä tuhoisien kehityskulkujen hidastamiseksi. Siksi kaiken inhimillisen toiminnan, myös taloudellisen toimeliaisuuden, lähtökohdaksi tulee ottaa kestävä luontosuhde. Tämä johtaa pohtimaan myös kasvutalouden rajoja.

Ajatusten on annettava viedä täysin uusille urille. Mitä voisi tapahtua tulevaisuudessa karjatilalla, kun suurin osa lihasta tuotetaan ilman eläimiä? Kiertotalouden ja biotalouden tavoitteiden tulee olla kunnianhimoisia.

Keskustalaista politiikkaa on tarjota tulevaisuuden näköaloja myös niille aloille ja ammattilaisille, jotka ovat muutoksen häviäjiä. Tulevaisuuden etujärjestöt voisivat olla omien alojensa muutosjohtajia.

Tulevaisuus voi olla digitalisaation edut ammentavien yhteisöjen, lähidemokratian ja maaseudun kulta-aikaa. Paikallisuus sulkee sisäänsä tietoisuuden ihmiskunnan yhteisestä tulevaisuudesta.

Tulevaisuuden sosiaalipolitiikka turvaa jokaiselle kohtuullisen elintason, mutta käsityksemme hyvinvoinnin lisäämisestä ei enää liity materiaalisen vaurauden kasvattamiseen vaan merkityksellisyyden kokemiseen ja yhteyteen toisten ihmisten ja luonnon kanssa.

Tarpeeksi pitkälle ja rohkeasti tulevaisuuteen katsova politiikka ja ennen kaikkea pitkäjänteisten tavoitteiden asettaminen on poliitikkojen tehtävä ja velvollisuus. Tätä kautta lisääntyy rohkeus etsiä kestäviä ratkaisuja.

Kestävän luontosuhteen vaaliminen on jokaisen tulevaisuuspuolueen tärkein periaate. Nöyryys luonnon kumppanina on johtolanka kohti aitoa edelläkävijyyttä.

Liina Hauru
Keskustanuorten varapuheenjohtaja

Vuosi 2016 on Keskustanuorten luontovuosi.

 

Keskustanaisten blogin vieraskynäteksteissä esitetyt mielipiteet ja näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä edusta Keskustanaisten virallista kantaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s