Blogi

Turvapaikkapolitiikka ja inhimillinen hätä

Jäätteenmäki Anneli rintak uusi

ANNELI JÄÄTTEENMÄKI

Sain helmikuun alussa mahdollisuuden käydä Turkissa syyrialaisille tarkoitetulla pakolaisleirillä. Matkan tarkoitus oli kartoittaa Turkille annettavan rahallisen tuen käyttökohteita. Vierailu leirillä herätti ajattelemaan ihmisten kärsimystä ja oman turvapaikkapolitiikkamme puutteita. Tulehtunut kotimainen keskustelu pakolaiskriisistä on valitettavasti jättänyt lähes huomiotta sen, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat eivät ikinä pääse Eurooppaan asti hakemaan turvapaikkaa.

YK: n pakolaisjärjestö UNHCR on helmikuun puoliväliin mennessä rekisteröinyt yhteensä 4,7 miljoonaa syyrialaista pakolaista Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa, Egyptissä ja Irakissa. Noin 40 prosenttia kaikista lähimaihin rekisteröidyistä syyrialaisista pakolaisista on 11-vuotiaita tai sitä nuorempia lapsia. 12 – 17-vuotiaat mukaan luettuna alaikäiset muodostavat pakolaisten enemmistön.

Oli yllättävää oppia, että vain noin kymmenesosa sotaa paenneista syyrialaisista asuu pakolaisleireillä. Suurin osa asuu ja työskentelee mahdollisuuksien mukaan vastaanottavissa yhteiskunnissa. Leireillä asuvat ne, joilla ei ole varaa tai kykyä elättää itseään leirien ulkopuolella. Yleisin näky vieraillessani leirillä olivat vanhukset ja lapset.

Nykytilanteessa kaikkein heikoimmat, joihin pienet lapset, naiset ja vanhukset keskeisesti kuuluvat, eivät pääse edes kilpailemaan turvapaikoista ja asuvat leireillä jopa vuosia. Eurooppalaisten turvapaikkakäytäntöjen puutteellisuus jättää rikollisille salakuljettajille sekä taloudellisesti ja fyysisesti vahvimmille mahdollisuuden sanella, kuka saa Euroopasta turvapaikan. Turvapaikkaa ei voi hakea EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi pakolaisleiriltä. Näin mahdollistetaan ihmisten hyväksikäyttäminen eikä kuitenkaan auteta kaikkein haavoittuvimpia. Ne, jotka matkalle uskaltautuvat, ovat vaarassa joutua ihmiskaupan ja muiden rikosten uhreiksi. On karmivaa lukea Europolin tietoja, joiden mukaan kymmenen tuhatta alaikäistä on kadonnut tullessaan Eurooppaan.

EU: n jäsenvaltiot käyvät parhaillaan neuvotteluja yhteisestä turvapaikkapolitiikasta. Ratkaisu on saatava nopeasti. Kevään mukana tulevat hallitsemattomat virrat turvapaikoista kilpailevia ja kuolemanvaaraan itsensä asettavia ihmisiä. Ellei kestävää ratkaisua saavuteta, heikoimmat ovat tästäkin murheellisesta kisasta täysin ulkona.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

Keskustanaisten blogin vieraskynäteksteissä esitetyt mielipiteet ja näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä edusta Keskustanaisten virallista kantaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s