Teema

Tulisiko perheenyhdistämisen ehtoja tiukentaa hallituksen esityksen mukaisesti?

Väritön jaa_ei_2016

Hallitus esittää laajennuksia tulovaatimuksiin, joiden avulla perheenkokoajan on osoitettava, että hän pystyy huolehtimaan Suomeen haluavista perheenjäsenistään. Tulevaisuudessa sekä kansainvälistä suojelua saavilta, että Suomen kansalaisilta edellytettäisiin kuukaudessa 1700 euron nettotuloja puolison ja 2600 euron nettotuloja kaksilapsisen perheen saamiseksi Suomeen. Tavoitteena on edistää perheenkokoajan kykyä vastata perheensä toimeentulosta ja helpottaa saapuvien perheenjäsenten asettumista yhteiskuntaan. Vertailun vuoksi on huomioitavaa, että vuonna 2015 kokoaikaisten työntekijöiden mediaanibruttopalkka Suomessa oli 2934 euroa kuukaudessa.

Perheenyhdistämisen ehtoja tulee tiukentaa

Vastaajana Juho Eerola, Perussuomalaisten kansanedustaja.

Perheenyhdistämisestä on tullut yksi tärkeimmistä sosiaalisen siirtolaisuuden väylistä sekä Suomeen että muualle Eurooppaan. Jokainen lienee kuullut, että pakolaisuus ei ole suurin syy muuttaa Suomeen, vaan että se on rakkaus. Se mitä jätetään kertomatta on, että rakkauden perässä Suomeen tulevat henkilöt ovat useimmiten tänne aiemmin humanitääristen perustein muuttaneiden henkilöiden perheeseen yhdistettyjä.

Suomeen tuli viime vuonna noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Pääosa saapui Irakista, Somaliasta ja Afganistanista. On ennenaikaista arvioida kuinka moni heistä saa oleskeluluvan, mutta arviot liikkuvat 10 000 ja 25 000 henkilön välillä. Oleskelulupa Suomeen on tarkoittanut mahdollisuutta yhdistää aviopuoliso sekä mahdolliset lapsetkin tänne. Keskimäärin jokainen oleskeluluvan täältä saanut henkilö tuo myöhemmin kaksi -neljä muutakin henkilöä. Viime vuonna tulleet turvapaikanhakijat saattavat siis yhdistää jopa 100 000 uutta asukasta Suomeen.

Kyllähän Suomessa tilaa on. Ongelmana onkin työn puute, sekä tulijoiden kielitaidottomuus ja vähäinen koulutus. Irakilaisten, somaleiden ja afgaanien työttömyysprosentti oli yli 50 jo silloin kun Suomessa oli nousukausi. Edes 1990 luvun alussa tulleet somalit ja afgaanit eivät oikein ole työllistyneet kuin korkeintaan tulkeiksi myöhemmin tulleille maamiehilleen. Humanitäärinen maahanmuutto on siis ennen kaikkea taloudellinen katastrofi. Ilman rajua velanottoa, tai vaihtoehtoisesti isoja leikkauksia omien kansalaistemme hyvinvointipalveluista emme selviä kustannuksista, joita uudet maahanmuuttajat aiheuttaisivat.

Perheenyhdistämistä perustellaan usein kotoutumisella. Jos kotoutuminen nähdään siten, että henkilö tuntee olonsa Suomessa kotoisaksi, saattaa näin ollakin. Kotoutuminen tarkoittaa kuitenkin kielemme oppimista, sekä koulutuksen ja työpaikan hankkimista. Tätä tarkoitusta palvelee paljon paremmin se, että puoliso hankitaan suomalaisten joukosta, kuin että se hankitaan entisestä kotikylästä. Monesti Suomeen saapuneet henkilöt eivät tullessaan vielä ole naimisissa, vaan naimisiin menoa suunnitellaan vasta oleskeluluvan myötä.

EU:n perheenyhdistämisdirektiivi sallisi Suomelle paljon nykyistä tiukemmat käytännöt. Monet Euroopan maat ovat säätäneet lakejaan näissä kysymyksissä jo paljon tiukemmiksi kuin Suomi. On tärkeää, että Suomi ottaa kiristykset käyttöön täysimääräisesti, aina kielitaitovaatimuksia myöten. Muuten Suomen lainsäädäntö uhkaa jäädä jälkeen yleiseurooppalaisesta standardista.

Emme voi säätää lakia, joka erittelee ihmisiä etnisen taustan tai uskonnon perusteella. Tästä syystä tämä laki saattaa koskettaa myös muutamia kantasuomalaisiakin. Suurimmalle osalle 1700 euron tuloraja ei kuitenkaan aiheuta mitään ongelmia.

 

Perheenyhdistämistä ei pidä entisestään vaikeuttaa

Vastaajana Kaisa Väkiparta, viestintäpäällikkö Suomen Pakolaisavusta.

Perheenyhdistämisen ehtoja tulisi kiristämisen sijaan helpottaa. Perheenyhdistäminen on jo nyt hyvin vaikeaa, ja vain harvan pakolaisen perheenjäsen pääsee sitä edes hakemaan. Hakemuksia laitetaan vireille noin 600 vuodessa, vaikka kansainvälistä suojelua saa yli 1000 henkilöä. Viime vuonna Suomesta sai perhesiteen perusteella oleskeluluvan 6036 henkilöä. Heistä kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäseniä oli alle tuhat, noin 16 prosenttia.

Perheenyhdistämisen hakemusmäärä romahti sen jälkeen, kun alettiin vaatia henkilökohtaista käyntiä Suomen edustustossa hakemuksen jättämiseksi vuonna 2012. Lakia on myös muilta osin jo kiristetty, ja perheenyhdistämisestä on tehty erityisen vaikeaa yksin tulleille lapsille. Lapsen on oltava alaikäinen vielä sinä päivänä, kun päätös perheenyhdistämisestä tehdään. Prosessit saattavat kestää vuosia, ja tämän seurauksena esimerkiksi vuonna 2013 vain yksi lapsi sai huoltajansa Suomeen. Kielteisiä päätöksiä oli samana vuonna 156.

Hallitus on nyt kaavailemassa toimeentuloedellytyksen laajentamista uusille ryhmille: Suomen kansalaisille ja kansainvälistä suojelua saaville. Pakolaisillakin toimeentuloedellytys on jo nyt käytössä silloin, kun kyse on niin sanotusta uudesta perheestä, eli perhe on perustettu Suomeen saapumisen jälkeen. Nelihenkisen perheen Suomeen tuloon vaaditaan 2600 euron kuukausittaisia nettotuloja, mikä on monelle suomalaisellekin kohtuuton raja.

Perhe on onnistuneen kotoutumisen tärkeimpiä edellytyksiä. Suomen kielen opiskelu, työnhaku tai ammattiin opiskelu tuntuvat toissijaisilta niin kauan kuin joutuu huolehtimaan oman perheen turvallisuudesta. Toimeentuloedellytyksen vaatiminen pitkittäisi entisestään perheiden erilläänoloa, vaikka perhe-elämän vietto on ihmisoikeus. Siksi katson, että kansainvälistä suojelua saaneille toimeentuloedellytystä ei tulisi asettaa lainkaan, ja muidenkin kohdalla tulorajaa tulisi kohtuullistaa.

Hallitus painottaa hallittua maahanmuuttoa. Perheenyhdistäminen on nimenomaan sitä: turvallinen ja hallittu tapa saapua Suomeen. Vaarana on, että kiristysten seurauksena myös lapset ja naiset pakotetaan vaarallisille matkoille salakuljettajien käsiin yrittämään Suomeen pääsyä itsenäisesti. Tästä on jo esimerkkejä: kielteisen perhesidepäätöksen saanut somalialainen poika lähti äitinsä perään Suomeen salakuljettajien avulla. Hän haki ja sai täältä suojelua. Lentokoneella matkustamisen sijaan hän joutui matkallaan laittamaan henkensä alttiiksi ja antamaan kohtalonsa salakuljettajien käsiin. Tällaisia tarinoita kuulemme valitettavasti tulevaisuudessa varmasti lisää, mikäli hallituksen aikeet toteutuvat.

One thought on “Tulisiko perheenyhdistämisen ehtoja tiukentaa hallituksen esityksen mukaisesti?

  1. ”Monesti Suomeen saapuneet henkilöt eivät tullessaan vielä ole naimisissa, vaan naimisiin menoa suunnitellaan vasta oleskeluluvan myötä.”

    Tämä nimenomaan on hyvä pointti Eerolalta! Ja monesti kyse on vieläpä järjestetyistä avioliitoistakin, eikä sellainen oikein istu länsimaiseen kulttuuriin. Ja tällaisten järjestettyjen avioliittojen kohdalla molempien osapuolten vapaaehtoisuuskin saattaa olla vähän niin ja näin – ja alaikäisten kohdalla ihmisoikeudet vaarantuvat sitten vielä rankemmin.

    Suomeen tulevat pakolaislapset ovat kuitenkin nuorimmillaankin yleensä jo n. 16-17-vuotiaita ja tämän ikäiset suomalaisetkin jo menevät vaihto-oppilaiksi ulkomaille ja moni jopa muuttaa pysyvästikin ulkomaille aivan täysikäisyyden kynnyksellä. Kyllä vain tulijanuoretkin voivat pärjätä omillaan ja ainahan voi harkita paluuta kotimaahansakin, sillä moni nuorista nimenomaan tulee maista, joiden asukkaisille ei muutoin turvapaikkaa myönnetäkään – ellei siis kyseessä olisi alaikäinen hakija. Ja joistain maistahan nämä alaikäiset palautetaankin takaisin, kun he tulevat täysi-ikäisiksi.

    Ns. ankkurilapsikäytännön pönkittäminen automaattisella perheenyhdistämiskäytännöllä vain lisäisi monenlaista nuorten hyväksikäyttöä; monihan joutuu tulomatkalla jopa aivan hirvittävien rikosten uhreiksi. On kaikkien kannalta parasta, että tätä läpi Euroopan kulkevaa hallitsematonta virtaa suitsitaan ja keskitetään hädänalaiset ihmiset pakolaisleireille, joissa sitten mietitään jatkoa. On myös kustannustehokkaintakin auttaa paikan päällä ja siten myös ne kaikkein hädänalaisimmatkin voivat saada paremmin apua!

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s