Blogi

Äitiyslain aika on nyt!

Elina

ELINA HELMANEN

Jo kaksi hallitusta, nykyinen ja edellinen, on jättänyt säätämättä äitiyslain, vaikka kyseessä on selkeä puute naisparien lasten oikeusturvassa. Onneksi kansalaisaloite äitiyslain säätämiseksi sai toukokuun puolessa välissä tarvittavat 50 000 allekirjoitusta ja asia etenee eduskuntaan. Lakia tarvitaan, jotta naisparin lapsella olisi syntymästään lähtien oikeus elatukseen, perintöön ja tapaamiseen suhteessa molempiin vanhempiin.

Äitiyslaki mahdollistaa hedelmöityshoidolla alkunsa saaneen lapsen tunnustamisen jo neuvolassa ennen lapsen syntymää. Äitiyslakia sovellettaisiin vain tilanteissa, jossa ei teoriassakaan ole olemassa miestä, joka voitaisiin vahvistaa lapsen isäksi.

Tällä hetkellä naisparin lapsi voi saada kaksi juridista vanhempaa vain perheen sisäisen adoption kautta. Eli adoptoimalla oman lapsensa, jota on yhdessä kumppanin kanssa suunniteltu ja haluttu, nurinkurista. Lainsäädäntö ei anna naisparien tunnustaa vanhemmuutta jo neuvolassa, kuten miehet ovat voineet tehdä tämän vuoden alussa uuden isyyslain myötä.

Tämä johtaa lapsen kannalta juridisesti kestämättömään tilanteeseen. Esimerkiksi jos synnyttävälle äidille sattuu jotakin ennen perheen sisäisen adoption vahvistamista, lapselle ei jää yhtään juridista vanhempaa, koska nykyinen lainsäädäntö ei tunnusta naisparin toista osapuolta vanhemmaksi ennen adoption vahvistamista.

Sateenkaariperheen sisäinen adoptioprosessi on pitkä, kallis ja perheelle nöyryyttävä. Adoption vahvistuminen vie paikkakunnasta riippuen kahdesta kuukaudesta vuoteen. Koko tuon ajan lapsen tilanne on oikeudellisesti turvaton. Adoptio edellyttää aina adoptioneuvontaa, joka on kunnan lakisääteinen tehtävä ja siten myös maksaa kunnalle. Miksi tuhlata yhteiskunnan varoja näissä tapauksissa perheen sisäiseen adoptioprosessiin, kun lapsella on koko ajan ollut jo kaksi vanhempaa? Olisiko kukaan heteropareista valmis käymään saman perheen sisäisen adoptioprosessin, kun lasta on haluttu, suunniteltu ja hankittu oman kumppanin kanssa?

Lapsen etu on, että hänen vanhempansa vanhemmuus olisi vahvistettu jo lapsen syntymästä alkaen. Muissa Pohjoismaissa on jo vastaavanlainen lainsäädäntö. Suomi laahaa näiden maiden perässä tässäkin seksuaalivähemmistöjä koskevassa asiassa.

Nimienkeruu kansalaisaloitteeseen jatkuu vielä 28.5. asti, jonka jälkeen kannatusilmoitukset toimitetaan Väestörekisterikeskukseen tarkistettavaksi. Aloite luovutetaan eduskunnalle syysistuntokauden alussa. Päättäjiltämme toivon vihdoin lapsen edun ja yhdenvertaisuuden mukaisia päätöksiä. Äitiyslaki tekisi naisparien lapsista yhdenvertaisia naisen ja miehen muodostaman parin lapsiin nähden.

Onneksi meillä kansalaisilla on mahdollisuus tehdä kansalaisaloitteita asioista, jotka syystä tai toisesta jäävät maamme hallituksilta huomioimatta. Äitiyslaista toivon toista kansalaisaloitetta, joka saa eduskunnan hyväksynnän tasa-arvoisen avioliittolain tavoin.

Elina Helmanen
Toiminnanjohtaja
Adoptioperheet ry

Keskustanaisten blogin vieraskynäteksteissä esitetyt mielipiteet ja näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä edusta Keskustanaisten virallista kantaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s