Blogi

Yksinäisyys, kavala kansantauti

Parhaillaan maassamme valmistaudutaan sote-uudistuksen tuomiin muutoksiin. Muutosta tarvitaan talouden tasapainottamiseksi tilanteessa, jossa toisaalta väestön ikääntyminen ja toisaalta hoidon laadun kehittyminen tuovat lisähaasteita yhteiskunnalle.
Kustannustehokasta kotihoitoa suositaan ja pitkäaikaishoidon paikkoja karsitaan asteittain. Tiedetään että suurin osa ikääntyneistä haluaa asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Kotona asuvan yksilölliset tarpeet ja toiveet toteutuvat optimaalisessa tilanteessa parhaiten.
On myös tilanteita, joissa lukkojen takana olevan asiakkaan ainut kontakti ulkomaailmaan on hoitajan pikainen käynti joitakin kertoja päivässä. Tähän yksinäisyyteen joutuvia on maa kohta täynnään.

Kotihoito ei kuitenkaan kaikkien asiakkaiden kohdalla ole mahdollista loppuun asti. Hoitokotiin, pitkäaikaishoitoon siirtyminen tapahtuu yhä myöhäisemmässä vaiheessa, jolloin hoidon tarve on jo suuri. Asiakkaan kommunikointitaidot saattavat olla heikentyneet. Vaarana on, että henkilö jää ulkopuoliseksi omassa ympäristössään. Tulevaisuudessa nähtävät robotit ja muu lisääntyvä tekninen turvavälineistö ovat hyviä, mutta inhimillinen läsnäolo ei ole mitenkään muuten korvattavissa. Ihminen on sosiaalinen olento viimeiseen hengenvetoon asti, asia on syytä muistaa. Pitää etsiä keinoja, joilla edistetään yhteyksiä asiakkaan kanssa hoitoyhteisössään, omaisiin, ystäviin ja muihin mahdollisiin toimijoihin. Jokainen hoitoyhteisö tuntee omat vahvuutensa tässä asiassa, ne pitää vain löytää ja ottaa käyttöön.

Esimiestyön merkitys nousee entisestään tulevaisuudessa. On hallittava kokonaisuuksia asiakkaiden hoidosta, henkilökunnan riittävyydestä ja työkyvyn seurannasta, omaisten osuudesta, kolmannen sektorin toiminnasta ja eri tahoilta saatavasta palautteesta.
Yleisönosastokirjoituksissa yksinäisyyden ongelmasta näkyy ajoittain havaintoja, mutta tietoja niiden vaikuttavuudesta ei ole. Hoitotyön laadun kehittäminen edellyttää kaikkien osa-alueiden huomiointia. Myös päättäjillä on oma vastuunsa. Päätöksentekijöiden on nyt syytä seurata aikaansa osatakseen viisaasti ohjailla toimintaa muutostilanteessa.
Yksinäisyyden epidemian ei saa antaa laajentua.
Eila Jokelainen-Keränen, vpj.
Keskustanaisten Kainuun piirin varapuheenjohtaja

Keskustanaisten blogin vieraskynäteksteissä esitetyt mielipiteet ja näkemykset ovat kirjoittajien omia eivätkä välttämättä edusta Keskustanaisten virallista kantaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s