Teema

Tasa-arvo odottaa tekijöitään seuraavilla vuosikymmenillä

14642937_1446336902048484_1777576732_n

Suomen Keskustanaisten historia on kertomus koko Suomea yhdistävästä liikkeestä. Näin totesi Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen järjestön 75-vuotisjuhlaseminaarissa.

Katainen kertasi Maalaisliiton Naisten ja sittemmin Keskustanaisten keskustelun avauksia ja saavutuksia yhteiskunnassamme. 1950-luvulla saatiin vesijohto, 1970-luvun teollistuminen toi tullessaan äidinpalkan ja vuonna 1985 julkaistiin Keskustanaisten tavoiteohjelma Ihmisen ja elämän puolesta.-

– Tavoiteohjelman merkitys oli suuri ja sitä käsiteltiin liki 500 opintopiirissä ympäri Suomen.

2000-luku oli Suomessa tasa-arvon aikaa ja Anneli Jäätteenmäki nousi ensimmäisenä naisena suuren puolueen johtoon ja pääministeriksi. Myöhemmin pääministerinä on toiminut myös Mari Kiviniemi.

– Vain Keskustalla on ollut naispääministereitä, ja tästä saamme olla ylpeitä. Lisäksi Matti Vanhasen kakkoshallitus oli maailman naisvaltaisin. Mutta ei pidä unohtaa, että Keskustan nykyisessä edus­kun­ta­ryh­mässä on häpeällisen vähän naisia. Siihen on saatava korjaus seuraavissa vaaleissa, muistutti Katainen.

Naiset ovat tuoneet päätöksentekoon vahvaa arjen näkökulmaa.

– Onnistunut perhepolitiikka on myös onnistunutta talouspolitiikkaa.

Puheenvuorossaan Katainen pohti tasa-arvon edistymistä.

– Naiset ovat muodollisesti saavuttaneet monia vallan paikkoja, mutta naisia ei näy riittävästi työmarkkina- ja keskusjärjestöjen johdossa, totesi Keskustanaisten puheenjohtaja Elsi Katainen.

Syntymätön palkkatasa-arvo

Vuosina 1994-2003 Keskustanaisten puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila palasi vuoteen 1906, jolloin eduskuntauudistus takasi kaikille 24-vuotiaille oikeuden äänestää vaaleissa ja asettua ehdokkaaksi sukupuolesta riippumatta.

– Miesten rohkeus yhdessä naisten kanssa nosti naiset päätöksentekijöiksi miesten rinnalle.

Anttila muisteli liittyneensä Keskustanaisten Forssan osaston jäseneksi vuonna 1970. Ensimmäisen kerran hänet valittiin eduskuntaan vuonna 1983.

– Naisilla on edelleen korkea kynnys asettua ehdokkaaksi. Ehdokkuus vaatii taloudellista panostusta sekä työn ja perheen yhteensovittamista.

Tuoreena kansanedustajana ja maatilan emäntänä Anttila halusi maa- ja metsätalousvaliokuntaan.

– Neljälle paikalle omasta eduskuntaryhmästä oli 17 halukasta. Valiokuntapaikka vaati kolme äänestystä. Koskaan ei saa luovuttaa, kannusti Anttila.

Hän muistutti, että parempaa yhteiskuntaa rakennetaan yhdessä miesten kanssa.

– Elämme hyvin itsekästä aikaa, ja hyvin usein oma etu asettuu yhteisen edun edelle.

Puolueen perus­ta­mi­sesta saakka tavoitteena ollut palkkatasa-arvo ei ole vieläkään toteutunut.

– Palkkatasa-arvo kannustaisi isiä perhevapaiden pitoon. Suurin syy isien vähäiseen osal­lis­tu­mi­seen on ollut ja on perheen talous. Nyt keskustellaan myös siitä, onko koti­hoi­don­tuki ansa pieni­tu­loi­sille naisille, jäävätkö he sen takia lopullisesti työelämän ulkopuolelle. Poliittisen järjestelmän pitää luoda edellytyksiä perheille päättää siitä, mikä lasten­hoi­to­muoto heille kulloinkin on paras, muistutti Anttila.

Sirkka-Liisa Anttila toivoi naisten tukevan toisia naisia.

– Jos kylässä on kymmenen hyvää naista, sitä kylää ei tapa mikään, siteerasi Sirkka-Liisa Anttila kirjailija Kirsti Mannista.

 Tulevaisuus on naisten

Pääministeri Juha Sipilä kehui puheenvuorossaan juhlivaa järjestöä.

– Keskustanaisten toimijat ovat kantaneet kautta aikain vastuuta oman kotiseutunsa ja koko maan asioista. Järjestö on ollut toimijoilleen suuri voimavara ja tärkeä yhteisö vuosikymmenten ajan, sanoi Sipilä.

Sipilä palasi vuoteen 1953, jolloin Vieno Simosesta tuli ensimmäinen Maalaisliittolainen naisministeri.

– Maalaisliiton Naiset olivat joutuneet patistelemaan Kekkosta asiassa, nauroi Sipilä.

Sipilä pohti voisivatko keskus­ta­naiset jollain tavoin edistää maahan­muut­ta­ja­naisten kotoutumista.

– Sotien ja konfliktien maailmassa on ponnisteltava etenkin tyttöjen tulevaisuuden eteen ja naisten aseman vahvis­ta­mi­seksi. Suomen on eturintamassa tuettava toimia, joilla torjutaan seksuaalista väkivaltaa. jouk­ko­rais­kauksia ja ihmiskauppaa.

Kehitysmaiden tulevaisuus on pitkälti naisten varassa. Monissa maissa nimenomaan naiset kantavat vastuun perheistä.

– Kehitystä ei ole ilman koulutusta. Tyttöjen pääsy koulutielle on varmistettava ja Suomella on siihen paljon annettavaa, muistutti Sipilä.

Pääministeri muistutti myös lähestyvistä kunnallisvaaleista.

– Tulevien kuntavaalien ehdokkaista on vähintään puolet oltava naisia. Sukupuolten tasa-arvo on muistettava myös vaalien jälkeen luot­ta­mus­pai­kkoja jaettaessa, linjasi Juha Sipilä.

TEKSTI: Mervi Mäki-Neste

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s