Pinnalla / Teema

Saako tasa-arvosta puhua?

Onko tasa-arvo jo saavutettu, kun Suomessa on ollut naispääministeri ja naispresidentti? Tätä kysyi Suomen Keskustanaisten pääsihteeri Kirsi Marttinen Keskustanaisten 75-vuotisjuhlaseminaarin paneelikeskustelussa, johon keskustelijoina osallistuivat kansainvälisen politiikan tutkija Saara Särmä, kirjailija ja toimittaja Eveliina Talvitie sekä Euroopan parlamentin varapuhemies, juristi Anneli Jäätteenmäki.

Saara Särmän mukaan tasa-arvossa on edistytty, mutta tasa-arvo ei voi tulla koskaan valmiiksi.

Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki muisteli, kuinka kunnallisia luottamuselimiä koskeva tasa-arvolaki tuli eduskuntaan.

– Toimin tuolloin oikeusministerinä ja hallituksen enemmistö halusi asian pois esityslistalta. Onneksi eduskunnan enemmistö hyväksyi lakimuutoksen. Lakimuutoksen jälkeen avustajani vastaanotti useita puheluita, joissa soittajat harmittelivat sitä, että ei meidän kunnasta löydy naisia eri tehtäviin.

Eveliina Talvitie puolestaan tunnusti olevansa ylpeä kiintiönainen.

– Vielä tänäkin päivänä monissa puheissa toistetaan sata vuotta sitten voimaantullutta yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. Kuinka kauan tästä asiasta pitää olla kiitollinen, eikö pitäisi jo mennä eteenpäin, kysyi Talvitie.

Anneli Jäätteenmäki muistutti, että äänioikeuden laajentaminen koski myös miehiä.

– Ennen yhtäläistä äänioikeutta oikeus äänestää oli vain 12 prosentilla väestöstä.

Yhteiskunnassamme vallitsee käsitys, jonka mukaan miehet puhuvat taloudesta ja naiset perhepolitiikasta.

– Asiantuntijuus tuntuu tarttuvan keski-ikäisen tai sitä vanhemman valkoihoisen miehen kehoon. Naisten osaamista ei tunnusteta talouspolitiikassa, eikä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Media pyytää aina saman tutun tyypin kommentoimaan näitä asioita, ja tyyppi on useimmiten mies, kärjisti Saara Särmä.

Eveliina Talvitie laski, että vuonna 2011 maassamme oli nainen ensimmäisen kerran valtiovarainministerinä, kun Jutta Urpilainen toimi tehtävässään.

– Tämä on huolestuttavaa, jos miestä pidetään yhä pätevämpänä.

Jutta Urpilaista vähäteltiin, mutta kukaan ei ihmetellyt asiaa Antti Rinteen kohdalla, vaikka siihen olisi ollut aihetta, tuumi Jäätteenmäki.

 

Naisen oikea ikä

 

Keskustanaisten pääsihteeri Kirsi Marttinen uteli panelisteilta myös naisen oikeaa ikää. Onko alle 40-vuotias nainen vauvariski ja 40 vuotta täytettyään liian vanha?

– Politiikassa nainen vanhenee nopeammin. Nuoria naisia kannustetaan mukaan, mutta, kun nuori nainen alkaa sanoa mielipidettään, kannustus loppuu, summasi Jäätteenmäki.

Eveliina Talvitie pohti parlamentaarisen iän käsitettä.

– Suomen eduskunta on vanhojen miesten ja nuorten naisten eduskunta. Kun mies ikääntyy, hän on kokenut. Kun nainen ikääntyy, hän on vaan vanha.

Myös miesten ja naisten roolit kotona puhuttivat.

– Naiset käyttävät kotitöihin valtavan paljon enemmän tunteja kuin miehet. Lisäksi naiset tekevät paljon metatyötä ja ottavat vastuuta. Vastuun ottaminen korostuu usein myös erotilanteissa. Jos mies ei ole kantanut hoitovastuuta aikaisemmin, niin miten asia sitten muuttuu eron kohdatessa, kysyi Saara Särmä.

Juhlaseminaarin osanottajille myös selvisi mitä tarkoittaa Miesselittäminen eli mansplaining. Miesselittäminen tarkoittaa ilmiötä, jossa joku mies opettaa tai kertoo ylimielisesti naisille niin sanottuja totuuksia naisten elämästä tai olettaa, että miehenä hän tietää asiat naisia paremmin. Kyse on siis pätemisestä.

Myös suomen kieli on muuttunut vuosien saatossa. Uskotusta miehestä on tullut edunvalvoja ja sähkömiehestä sähköasentaja.

– Minulla on puolestaan usein sanottu, että näytät naiselle, mutta puhut kuin mies, nauroi Eveliina Talvitie.

Jäätteenmäeltä, Särmältä ja Talvitieltä myös kysyttiin, pitääkö kaikkien naisten haluta uraa.

– Ei se ole huono asia, jos nainen on muutaman vuoden kotona hoitamassa lasta. Tuo kokemus kasvattaa myös ihmistä, tuumi Anneli Jäätteenmäki.

Panelistien ajatukset veti yhteen Keskustanaisten varapuheenjohtaja Annina Ruottu. Hän toivoi puolueelta suurempaa huomiota naisille.

– Kun puolue puhuu eri asioista, niin puolueen edustajan vieressä seisoo yleensä nuorten edustaja. Nuorten, miesten ja naisten tulisi toimia yhdessä. Tällä hetkellä Keskusta ei edusta eri-ikäisiä naisia, ja miten muut puolueet tulevat tämän asian hyödyntämään. Toivon, että arvostaisimme iän tuomaa ymmärrystä ja kokemusta, summasi Annina Ruottu.

14741618_1446401768708664_1400207692_n

Panelistit:

Saara Särmä on kansainvälisen politiikan tutkija, taiteilija ja feministi. Hän on feministisen Hattu-ajatushautomon perustaja. Särmä on tullut tunnetuksi muun muassa Congrats, you have an all male panel!-blogistaan.

Eveliina Talvitie on kirjailija, toimittaja ja feministi. Hän on vaikuttamisen ja mediatyön ammattilainen, joka on työskennellyt muun muassa Perheyritysten liitossa ja Yleisradiossa. Tällä hetkellä hän työskentelee viestintätoimisto Ellun Kanoissa.

Anneli Jäätteenmäki on keskustalainen poliitikko, Suomen ensimmäinen naispääministeri ja juristi. Nykyisin hän toimii Euroopan parlamentin varapuhemiehenä. Jäätteenmäki toimi Keskustanaisten puheenjohtajana 2005-2011.

TEKSTI:  Mervi Mäki-Neste

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s