Blogi / Uncategorized

Nainen, rohkeasti vaikuttamaan

Jäätteenmäki Anneli rintak uusi

Ensi kevään kuntavaalit lähestyvät vauhdilla. Tällä hetkellä vain 36 prosenttia kuntien valtuutetuista on naisia. Viime kuntavaaleissa naisten osuus valtuutetuista laski ensimmäisen kerran 1960-luvun jälkeen. Mitä pitää tehdä, että suunta saadaan kääntymään?

Kaikki lähtee tietysti ehdokasasettelusta, jossa kauniit puheet naisten määrästä pitää muuttua teoiksi. Hyvä alku voisi olla, että jokaisessa kunnassa ehdokkaista puolet olisivat naisia ja puolet miehiä. Moni innostuu ehdolle, kun vaan kysytään.

Joskus kuulee väitteen, että naiset eivät olisi innokkaita lähtemään mukaan politiikkaan. Mutta onko tämä totta vai onko meillä ääneen lausumattomia asenteita, jotka estävät jo kysymisenkin? Lähdetäänkö rakentamaan asetelmaa varmoista läpimenijöistä ja täyte-ehdokkaista? Näin ei pitäisi tehdä. Pyydetään parhaat mukaan ja annetaan kuntalaisten valita.

Paljon puhutaan nuorten tukemisesta, mutta päätöksentekoon tulee saada mukaan kaikenikäisiä naisia ja miehiä. Politiikassa ei ole parasta ennen -päivämäärää. Tarvitaan sekä nuoruuden intoa että elämänkokemusta.

Moni voi vierastaa politiikkaan mukaan lähtemistä peläten silmätikuksi joutumista. Kuka haluaa laittaa itsensä likoon, kun sosiaalisessa mediassa kommentoidaan surutta tehtyjä päätöksiä ja päätöksentekijöitä? Kyllä kovaa nahkaa tarvitaan, mutta myös kohtuutta arvosteluun. Tässäkin voivat päättäjät olla toinen toisensa tukena ”kaveria ei jätetä” -hengessä.

Ehdokasasettelun jälkeen seuraava totuuden hetki tulee, kun vaalien jälkeen jaetaan paikkoja. Äänestystulosta kunnioittaen, ovatko paikat auki yhtä lailla miehille ja naisille? Asiat eivät ole niin vaikeita hallita ja oppia etteikö vastuuta pystyisi kantamaan vähemmälläkin kokemuksella. Tässä kohdassa naisten ei kannata arastella, vaan tarttua haasteisiin.

Aina ei pidä vain odottaa, että kysytään: naiset voivat myös itse olla aktiivisia ja hakeutua ehdolle. Naisilla on paitsi oikeus, myös suorastaan velvollisuus osallistua päätöksentekoon. Paitsi että naisnäkökulmaa tarvitaan yhteisten asioiden hoidossa, nainen toimii myös esimerkkinä muille naisille. Hän toimii myös esimerkkinä lapsilleen. Äiti on hyvä päättäjä kotona ja kunnassa. Kunnassa päätettävät asiat ovat hyvin lähellä arkea olevia asioita.

On kuitenkin hyväksyttävä, että kaikki eivät ole politiikasta siinä määrin kiinnostuneita, että haluaisivat ehdolle asettua. Kaikilla ei siihen ole mahdollisuutta. Jokainen tekee ratkaisun omalta osaltaan.

Nyt tarvitaan tekoja, ei vain puhetta. Julistuksellisuus ei riitä, jos asiat eivät toteudu käytännössä. Jokaisissa vaaleissa ja valinnoissa meillä on totuuden hetki. Keväällä on vuorossa kuntavaalit. On aika muuttaa tavoitteet teoiksi.

Anneli Jäätteenmäki
Euroopan parlamentin varapuhemies

 

One thought on “Nainen, rohkeasti vaikuttamaan

  1. Pidän aivan erityisesti Anneli Jäättenmäen lauseesta, että nainen toimii myös esimerkkinä lapsilleen. Ja mikä voisikaan olla motivoivampaa! Hyviä aloituksia oppimiselle ovat muiden muassa opinnäyte- ja muut päättötyöt kuntapuolelle ja siitä on hyvä jatkaa, kun aito kiinnostus herää ja tulee huomatuksi kuntayhteisöissä.

    Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s