Pinnalla

Kuntien tasa-arvotyö perustuu lakiin

tasa-arvojuttu

Kaiken julkisen toiminnan kulmakivi on laillisuus ja julkisten palveluiden käyttäjien oikeudet on turvattu laissa. Sukupuolten tasa-arvolla ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisuudella on niin ikään vahva lain suoja.

Kunnissa ja kaupungeissa tehtävän tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön tulisi perustua tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslainsäädäntöön eli perustuslakiin, tasa-arvolakiin ja yhdenvertaisuuslakiin.

Tasa-arvotyötä kunnissa pohdittiin Keskustan kuntavaaliristeilyllä Keskustanaisten järjestämässä tilaisuudessa.

Sukupuolitietoisessa budjetoinnissa kaupungin varoja jaetaan oikeudenmukaisesti eri sukupuolten kesken.

– Esimerkkinä voi käyttää vaikka lumen auraamista eli aurataanko ensin ajotiet vai jalkakäytävät, joita käyttävät muun muassa lapsiaan päivähoitoon rattaiden kanssa vievät äidit, sanoi Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen.

Sukupuolivaikutukset näkyvät usein myös eri paikkakuntien liikuntarahoituksen jakautumisessa.

-Pojat ja miehet saavat usein parempia vuoroja halleista, ja lisäksi erityisesti miesten harrastamat lajit saavat suhteettoman paljon korkeampia tukisummia kuin naisten lajit. Tavoitteena on jakaa liikuntamahdollisuuksia- ja tiloja oikeudenmukaisesti, lisäsi Katainen.

Tällä hetkellä viranomaisella on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen velvoite työnantajana, koulutuksen ja opetuksen järjestäjänä sekä palvelujen tarjoajana. Viranomaisen tulee myös edistää syrjimättömyyttä kaikessa toiminnassa.

-Vähintään 30 henkilöä työllistävällä työnantajalla on velvollisuus laatia tasa-arvolain mukainen, erityisesti palkkausta ja muita palvelussuhteen ehtoja koskeva tasa-arvosuunnitelma, jonka perusteella toteutetaan tasa-arvoa edistävät toimenpiteet, muistutti puolestaan Keskustanaisten pääsihteeri Kirsi Marttinen.

– Uudistetun tasa-arvolain mukaan suunnitelmassa on huomioitava myös sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän ennaltaehkäisy, lisäsi Marttinen.

Lisäksi vähintään 30 henkilöä työllistävällä työnantajalla on myös velvollisuus laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.

Suomalaisissa kunnissa ei ole valtionhallinnon valtuutettujen tai yksiköiden kaltaisia tasa-arvo- tai yhdenvertaisuusviranomaisia. Kokopäiväinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimen haltija löytyy vain Helsingistä; useissa kunnissa jollekin viranhaltijalle määritellään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelua useimmiten henkilöstöpoliittisella painotuksella. Joissakin kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Turussa ja Oulussa, toimii luottamushenkilöistä koostuva, kuntavaalien jälkeen nimettävä tasa-arvotoimikunta.

Onnistuneita suvaus-pilotteja

Yksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjistä Suomessa on ollut Vantaan kaupunki. Vantaa muun muassa allekirjoitti vuonna 2007 kolmantena kuntana Suomessa Euroopan kuntien ja alueiden liiton CEMR:n eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan.

Vantaalla on toteutettu erilaisia sukupuolivaikutusten arvioinnin eli suvauksen pilotteja ja kaupunki osallistui viime valtuustokaudella valtakunnalliseen ESR-tasa-arvohankkeeseen Valtavirtaistaminen käytäntöön. Kaikki toimialat saivat hankkeesta tukea oman toiminnallisen tasa-arvotyönsä käynnistämiseen ja kehittämiseen.

-Vantaa on aktiivisesti mukana kunnallisen toiminnallisen tasa-arvotyön kehittämisessä, kertoo kaupunginhallituksen jäsen Jasi Kuokkanen.

Marraskuussa 2016 kaupunginhallitus hyväksyi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman valtuustokaudelle 2017-2020. Suunnitelmalla vahvistetaan ihmisoikeuksien toteutumista Vantaalla. Kaupunginvaltuusto merkitsi asian tiedoksi joulukuussa 2016.

-Keskustelu asiasta oli päättäjien kesken varsin värikästä, muistelee Jasi Kuokkanen.

Suomen Keskustanaiset järjestivät Keskustan kuntavaaliristeilyllä 04.20.2017 tilaisuuden: Tasa-arvotyö kunnissa. Keskusteluun johdattelivat Keskustanaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Elsi Katainen ja pääsihteeri Kirsi Marttinen. Vantaalla tehtävästä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöstä kertoi kaupunginhallituksen jäsen Jasi Kuokkanen

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s