Blogi

Huolenpitoa huomennakin

sari palmu (1)

Lapsia ja nuoria sekä perheitä kohtaan kohdistuu tällä hetkellä valtavia paineita. Perheitä syyllistetään, jos he eivät vie lasta varhaiskasvatuksen piiriin heti äitiysloman jälkeen. Maalataan uhkakuvia, että lapsi syrjäytyy tai saa huonommat eväät elämäänsä varten, mikäli häntä ei hoideta yhteiskunnan toimesta. Äitejä syyllistetään, kun he eivät ole työelämän käytettävissä hoitovapaan aikana ja isiä puolestaan paheksutaan, jos he eivät jää hoitamaan lapsiaan kotiin. Onko kaikilla äideillä työtä mihin palata? Perheen toimeentulo on tekijä, joka vaikuttaa siihen kumpi jää hoitamaan lasta kotiin, liian usein miehillä on edelleenkin paljon parempi palkka kuin naisilla.

Luotan siihen, että jokainen perhe on tänä päivänäkin oman lapsensa ja perheensä asiantuntija. Toiselle lapselle ja perheen tilanteeseen sopii lasten kotihoito ja toiselle päiväkoti- tai perhepäivähoito. Haluan korostaa, että päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa tehtävä työ on äärimmäisen tärkeää. Valinta lapsen hoitamisesta pitää jatkossakin säilyttää perheiden valintoina ei yhteiskunnan sanelemina. Myös työelämän on mukauduttava perheiden erilaisiin tilanteisiin, työelämäjoustot pitäisi saada helpommin toteutettaviksi työelämässä helpottamalla myös osa-aikatyön tekemistä. Hieman on menty eteenpäin, mutta paljon on vielä työtä tehtävänä.

Hallituksen kärkihanke lapsi-ja perhepalveluiden muutokseen tulee todella tarpeeseen. Yksikin syrjäytynyt lapsi tai nuori on liikaa niin perheille kuin yhteiskunnalle. Perheiden on saatava oikea-aikaista ja oikeanlaista tukea ongelmatilanteissa. Nykyään kaikilla perheillä ei ole riittävää tukiverkostoa, ja yhteiskunnan apua tarvitaan. Matalan kynnyksen kotiapua pitää olla saatavissa, esimerkiksi lasten ja vanhempien flunssakierteessä tai vauvan syntyessä. Väsyneenä monet asiat tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Usein kunnon unet saavat asiat selviämään paljon helpommin. Peruspalveluiden vahvistaminen, ennaltaehkäisevät palvelut sekä varhainen tuki perheille ovat myös halvin ja tehokkain keino estää ongelmia ja ratkoa niitä vielä alkumetreillä. Lasten huostaanotot ja laitoshoito ovat erittäin kalliita kunnille, mutta äärimmäisen raskas keino myös perheen sekä lapsen tai nuoren kannalta.

Tämän päivän yhteiskunta vaatii myös lapsilta ja nuorilta erittäin paljon. Lapset oppivat nopeasti, mutta välillä tuntuu, että kiireen tuntu ja tiukka aikataulutus stressaa myös lapsia. Lapset tarvitsevat myös aikaa leikkiä vapaasti, olla perheen ja ystävien kanssa. Erityisesti pienet lapset tarvitsevat syliä ja aitoa läsnäoloa. Nuoret tarvitsevat kuuntelijaa ja olkapäätä ja vastauksien antajia lukuisiin kysymyksiin, jotka heräävät aikuisuuden kynnyksellä. Toivottavasti jokaisella on joku, joka kuuntelee ja auttaa tarpeen tullen. Me kaikki voimme olla tarjoamassa apua ystäväperheille pienissä arjen asioissa. Otetaan kaikki huolenpitohaaste vastaan ja autetaan ihmisiä ympärillämme.

Sari Palmu
Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s