Pinnalla

Naiset aktivoituneet vaikuttamaan Sambiassa

verkoavainsambia

Sambian elokuisissa vaaleissa valittiin maalle uusi presidentti, kansanedustajat, pormestarit, kunnanvaltuutetut ja äänestettiin lisäksi uuden perustuslain hyväksymisestä.

Sambian tilanteesta Suomen Keskustanaisille kertoivat Zambia National Women’s Lobbyn toiminnanjohtaja Juliet Kaira-Chibuta ja puheenjohtaja Beauty Katebe.  Naiset olivat Suomessa Demo ry:n eli eduskuntapuolueiden yhteistyöjärjestön vieraina. Demo on tehnyt vuodesta 2013 lähtien yhteistyötä Zambia National Women’s Lobbyn kanssa

– Suurimman huomion Sambiassa on kerännyt presidentinvaali ja siihen kohdistetut vilppiepäilyt, mutta taustalla on tapahtunut myös myönteistä kehitystä muun muassa äänestysaktiivisuudessa ja naisehdokkaiden määrässä, kertoi Beauty Katebe.

Naiskuntavaaliehdokkaiden määrä nousi edellisvaaleista noin sadalla yhteensä 451 ehdokkaaseen.

-Silti vain joka viides ehdokas parlamenttivaaleissa oli nainen, paikallistasolla noin yksi kymmenestä ja presidentinvaalissa ehdolla oli vain yksi nainen yhdeksän kandidaatin joukossa, harmitteli Katebe.

Sambiassa naisten osallistuminen vaaleihin on ollut haasteellista. Vuonna 2015 hyväksyttiin muun muassa muutos perustuslakiin, jonka mukaan jokaisella ehdokkaalla tulee olla todistus 12 vuoden koulutuksesta. Sambiassa vain harva on saanut mahdollisuuden tähän, erityisesti maaseudulla kouluvuodet ovat monella jääneet vähiin.

-Myös ehdokkaiden rekisteröintimaksut olivat erittäin korkeat. Maksut yli kymmenkertaistuivat aiemmista vaaleista ja vastasivat nyt 100 – 200 euroa.

Naisehdokkaat ovat kokeneet Sambiassa häirintää ja syrjintää, jopa väkivaltaa. Myös korruptio ja läpinäkyvyyden puute ovat vaikeuttaneet ehdokkaiden nimeämistä.

Kuntavaaleissa valituiksi tulleiden naisten määrä on kuitenkin noussut. Edellisissä vaaleissa 2011 valittiin yhteensä 350 naisedustajaa. Nyt edustajia valittiin 425. Pormestarina tai vastaavassa asemassa toimii yhdeksän naista.

-Lisäksi kansanedustajina toimii nyt 26 naista. Edellisissä vaaleissa heitä valittiin 17, iloitsee Beauty Katebe.

Teksti: Mervi Mäki-Neste & Siiri Mertakorpi

Kuva: Mervi Mäki-Neste (kuvassa Suomen Keskustan kuntavaalitavoitteita tutkivat Demo ry:n ohjelmasuunnittelija Hanne Lyytikkä (vas.), Keskustanaisten varapuheenjohtaja Annina Ruottu, Keskustanaisten pääsihteeri Kirsi Marttinen, Zambia National Women’s Lobbyn puheenjohtaja Beauty Katebe, Keskustanaisten hallituksen jäsen Raija Kivilahti sekä Zambia National Women’s  Lobbyn toiminnanjohtaja Juliet Kaira-Chibuta).

Lisätietoa:

Naisten tie päättäjäksi on Sambiassa kivinen: http://demofinland.org/naisten-tie-paattajiksi-on-sambiassa-kivinen/

Sambian vaalit rauhattomat, naisille pieniä edistysaskelia:  http://demofinland.org/sambian-vaalit-rauhattomat-naisille-pienia-edistysaskelia/

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s