Pinnalla

Ihannekunta on aktiivisten ihmisten yhteisö

Vehvilainen_1873 9 Mt

Maakuntauudistus antaa kunnille mahdollisuuden kokeilla ja kehittää paikallisia palveluinnovaatioita ja etsiä uusia menestystekijöitä. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen haluaa säilyttää elämisen mahdollisuudet kaikkialla Suomessa.

-Minun unelmakuntani tukee ihmisten oma-aloitteisuutta. Kunta on aktiivisten ihmisten yhteisö, sanoo kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Vehviläisen mukaan työn alla oleva sote- ja maakuntauudistus vahvistaa tavallisen ihmisen vaikutusmahdollisuuksia.

-Kuntalaisten äänen on kuuluttava vaalien välillä. Se voisi tarkoittaa aloiteoikeutta, neuvoa-antavaa kansanäänestystä, keskustelutilaisuuksia, nuorisovaltuustoja ja asiakasraateja.

Tammikuussa 2018 järjestettävien historiallisten maakuntavaalien myötä maamme hallintoon tulee kolmas taso, ja samalla Suomi siirtyy muiden pohjoismaiden malliin. Kun maakuntauudistus astuu voimaan tammikuussa 2019, kunnat eivät ole enää sote-palvelujen järjestäjiä ja tuottajia.

– Maakuntavaltuuston pitää huolehtia, että peruspalvelut ovat käytettävissä myös reuna-alueilla, muistuttaa Vehviläinen.

Hän vakuuttaa, että maakuntahallinto ei näivetä kuntia.

– Kunnilla on paljon tehtävää elinvoimaisuuden ja työpaikkojen turvaamisessa sekä edelleenkin asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Varhaiskasvatus ja opetus sekä vapaa-aikaan liittyvät tehtävät ovat edelleen kunnilla. Myös keskeiset palvelut säilyvät lähellä.

Kunta- ja uudistusministerinä toimiessaan Vehviläinen on myös saanut vastata kysymyksiin kaksoiskuntalaisuudesta.

-Kaksoiskuntalaisuuteen löytyy poliittista tahtoa. Tulevaisuudessa tulee pohtia sitä, olisiko kaksoiskuntalaisuus velvoittava vai vapaaehtoisuuteen perustuva. Samalla tulee miettiä, kuinka järkevällä tavalla osa kuntaverosta ohjautuisi mökki- ja vapaa-ajankuntaan.

Kunnan vahvuudet puntariin

Pitkään kansanedustajana ja vuosina 1993-2012 Joensuun kaupunginvaltuustossa toiminut Vehviläinen on nähnyt kuntakentän muutoksen.

-Kunnat erilaistuvat, mutta tätä ei pidä pelätä. Kuntien ei tarvitse olla identtisiä toistensa kanssa. Kunnat eivät voi olla kaikessa hyviä, lohduttaa Vehviläinen.

Vehviläinen muistuttaa, että perustettavat maakunnat eivät poista kunnilta niiden perustuslain turvaamaa itsehallintoa eli kunnilla säilyy yleinen toimiala.

-Kunta voi hoitaa muitakin tehtäviä kuin niitä, jotka on erikseen laissa mainittu.

Sote- ja maakuntauudistus antaa kunnille myös mahdollisuuden pohtia omia vahvuuksiaan.

-Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tällä hetkellä 57 prosenttia kuntien menoista. Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu lähtee kunnilta pois, antaa se paukkuja muille sektoreille.

-Voin uskoa, että monissa kunnissa huokaistaan helpotuksesta. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun menot ovat keikuttaneet monien pienien kuntien taloutta, lisää Vehviläinen.

Muutoksen kynnyksellä myös kuntien talousnäkymät ovat hyvät ja yksikään kunta ei kriisikuntamenettelyssä.

-Velkaantumisen kasvu on taittanut. Vain pieni määrä kuntia nosti veroprosenttiaan tälle vuodelle, osa jopa laski sitä. Kunnat ja kuntapäättäjät ovat myös joutuneet tekemään erilaisia sopeutumistoimia.

Anu Vehviläinen puhuu mielellään kuntalaisten oma-aloitteellisuuden puolesta.

-Olkoon uudistus oma-aloitteellisuuden kunnianpalautus. Kuntalainen ei voi olla vain veronmaksaja, kuntalaiset ovat tekeviä ja pystyviä. On tärkeää, että heidän näkemyksiä kuullaan oman asuinympäristönsä kehittämisestä, kiteyttää kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

Hallituksen kokenut konkari

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen on pian kulkenut kolmen vuosikymmenen ajan matkalaukun kanssa Joensuun ja Helsingin väliä, mutta juuret ovat syvällä Savo-Karjalan vaalipiirin mullassa.

-Neljästä isovanhemmastani kolme on oma sukuaan Vehviläisiä. Juuret ovat Suonenjoen Vehvilän kylällä, nauraa Leppävirran Kotalahden kylässä syntynyt Vehviläinen.

Savonlinnan Taidelukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut ja Alkio-opistossa kulttuurisihteerin tutkinnon suorittaneen Vehviläisen ensimmäinen työpaikka Helsingissä oli Maaseudun Sivistysliiton vt. kulttuurisihteerin tehtävä vuonna 1986.

Kolme vuotta myöhemmin hänet valittiin Keskustan opiskelijaliiton puheenjohtajaksi ja Nuoren Keskustan Liiton (nyk. Keskustanuoret) puheenjohtajana hän toimi vuosina 1989-1991.

Filosofian maisteriksi valmistunut Vehviläinen valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan vuonna 1995. Kansanedustajan taipaleeseen mahtuu myös putoaminen eduskunnasta kevään 2003 eduskuntavaaleissa.

-Aluksi se tuntui ihan hirveältä. Muutama viikko ennen vaalipäivää ymmärsin, etten tule valituksi. Sen näki ihmisten silmistä.

Ajanjakso osoittautui kuitenkin siunaukselliseksi. Vehviläinen toimi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin toiminnanjohtajana ja sai elää kotielämää tuolloin leikki-ikäisen Tatun äitinä.

Vehviläinen palasi eduskuntaan 2007 ja toimi Vanhasen II-hallituksen liikenneministerinä. Vehviläinen on yli 2 000 ministeripäivällään Sipilän hallituksen kokeneimpia ministereitä.

Vehviläisen äänestä kuuluu terve äidin ylpeys, kun hän puhuu nyt 16-vuotiaasta pojastaan. Äiti ja poika jäivät kahden kuusi vuotta sitten, kun Vehviläisen puoliso menehtyi yllättäen.

-Soittelemme joka ilta ja lähettelemme What`s up-viestejä. Tatu toimii Keskustanuorissa ja nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Hän on hyvin itsenäinen nuori mies.

Tärkeä kiinnekohta heille on Joensuun kodin lisäksi Höytiäisen rannalla sijaitseva talviasuttava mökki.

-Yritän olla mökillä viikoittain vähintään yhden yön seudun.

Kunta- ja uudistusministerin salkku on kantajalleen mieleinen.

-Toimin tässä tehtävässä oman eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja eduskunnan luottamuksen varassa. Toivon, että olen sen luottamuksen arvoinen, sanoo Anu Vehviläinen.

Teksti: Mervi Mäki-Neste

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s