Pinnalla

Kansalaisten parlamentissa juhlittiin 60-vuotiasta Rooman sopimusta

Bryssel Siiri

Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Rooman sopimus allekirjoitettiin. Sopimus loi perustan Euroopan talousyhteisölle, josta myöhemmin muotoutui Euroopan Unioni. Maaliskuun 21. päivänä Brysselissä järjestetyssä Kansalaisten parlamentissa europarlamentaarikkojen sijaan tavalliset EU-kansalaiset istuivat istuntosalissa pohtimassa unionia koskettavia ajankohtaisia kysymyksiä ja haastamassa MEPpejä niihin liittyvillä kysymyksillä.

Kansalaisten parlamenttiin oli kutsuttuna EU-kansalaisia ympäri Euroopan ja europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäen kutsusta myös keskustalaisia pääsi osallistumaan tapahtumaan. Euroopan ja Euroopan Unionin tulevaisuus toimi keskustelun kattoteemana, jonka puitteissa keskustelimme nuorisotyöttömyydestä, globalisaatiosta, 27 jäsenvaltion EU:sta, turvallisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Melko suuria teemoja keskusteltavaksi muutamassa tunnissa, joten keskustelut jäivätkin pintapuolisiksi raapaisuiksi aiheisiin.

Euroopan parlamentin puhemiehen Antonia Tajanin avauspuhe nosti esille EU:n tulevia haasteita. Ympäri Euroopan on havaittavissa laajaa pettymystä Unionin toimintaan, joka on nostanut populististen ja nationalististen liikkeiden suosiota. Tajani korosti vahvasti niitä yhdistäviä tekijöitä, joita meillä eurooppalaisilla on enemmän kuin erottavia. Vaikka Unionissa on vikoja, ei muutos tapahdu harjoittamalla vaan yhdessä tekemällä. Kansalaisten etääntyminen päättäjistä on entisestään luonut epäluottamusta, johon olisi koko Unionin laajuisesti puututtava. Puhemies nosti tähän yhdeksi ratkaisuksi ajatuksen kansalaisten Euroopasta, jonka yhtenä toimintamuotona voisi olla Kansalaisten parlamentin tapaiset kokoontumiset.

Kuten tapahtuman teemat kertoivat, haasteita tulevaisuudessa riittää. Erityisesti nuorisotyöttömyys ja maaseudun autioituminen puhuttavat eurooppalaisia mantereen laajuisesti. Paikan päällä olivat edustettuina monet kansalliset nuorisojärjestöt, jotka toivat esille omien maiden haasteita. Erityisesti Etelä-Euroopan maissa koulutettujen nuorten työttömyys on kasvava ongelma. Tyhjenevä maaseutu ei tarjoa nuorille töitä, eikä kaupunkiin muuttaminen ole aina mahdollista. Se ei myöskään ole tae työn saannista. Monessa puheessa nousi esille tarve Euroopan laajuiselle nuorisotakuulle sekä nuorille suunnatut yhden luukun palvelupisteet, kuten Ohjaamot meillä Suomessa. Nuorten näkökulma nousi vahvana esille myös keskustelussa brexitin jälkeisestä Euroopasta. Jälleen nuoret toivat esille sen tosiasian, että heidän tulevaisuudestaan päätettiin aikaisempien sukupolvien äänillä. 75 prosenttia brittinuorista äänesti Euroopan Unioniin jäämisen puolesta.

Vaikka tapahtumaa varjosti Brysselin terrori-iskujen vuosipäivä, eivätkä aiheet olleet kevyemmästä päästä, oli keskustelu hyvin antoisaa. Päällimmäisenä mieleen jäi ajatus siitä, kuinka samat haasteet koskettavat meitä ympäri Euroopan. Ehkä ratkaisu niihin olisi löydettävissä myös yhteisesti?

Siiri Mertakorpi

Kirjoittaja on Suomen Keskustanaisten projektikoordinaattori

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s