Pinnalla

Tasa-arvoteot kuntien kilpailukyvyn nostajiksi

tasa-arvo

-Tasa-arvo ei etene ilman työtä. Elän ensimmäistä kertaa aikaa, jolloin tasa-arvo tuntuu ottavan takapakkia, tuumi Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen.

Näillä sanoilla Järvinen avasi Uusia näkökulmia kuntien kilpailukykyyn- seminaarin. Tapahtumassa keskusteltiin kuntien tekemän tasa-arvotyön merkityksestä kuntien kilpailukyvyn parantamisessa sekä kuntien konkreettisista tasa-arvoteoista.

Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan yhteinen 100 tasa-arvotekoa –hanke on haastanut yhteistyössä Uudenmaan liiton kanssa kaikki Uudenmaan kunnat mukaan toteuttamaan uusia ja konkreettisia tasa-arvotekoja osana Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Seminaarissa saatiinkin pintaraapaisu näihin tekoihin muutaman erimerkin myötä. Espoon kaupungin perustamasta uudesta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvo palkinnosta TASSUsta oli kertomassa kaupungin kehittämispäällikkö Kaarina Salonen.

-Uusi tasa-arvopalkinto tekee näkyväksi sitä tasa-arvotyötä, jota kaupungissa tehdään. Tällä hetkellä meillä on arvioinnissa 21 tasa-arvotekoa, joiden väliltä valitsemme voittajan. Seuraavan vuoden kilpailuun on jo kärkkymässä monia tahoja, jotka eivät kiireiden takia tämän vuoden kilpailuun pystyneet osallistumaan. Nimensä mukaisesti tasa-arvoteon on tarkoitus jättää jotain pysyvää jälkeensä. Samalla lailla kuin tassu, josta jää aina jälki.

Tasa-arvokonsultti Sinikka Mustakallio puolestaan esitti myös huolestuneita kommentteja tasa-arvolain laiminlyömisestä.

-Tasa-arvo ei ole vain asennekysymys, vaan sen edistäminen vaatii tietoa ja taitoa. Vastuu siitä kunnissa on ensikädessä kuntapäättäjillä, joilla on mahdollisuus tehdä tai jättää tekemättä aloite tasa-arvolain kaikkien vaatimusten toteuttamisesta. Tällä hetkellä suurin osa kunnista rikkoo tasa-arvolakia.

Kuntaliiton Sinikka Mikola puhui eurooppalaisesta tasa-arvon peruskirjasta ja sen roolista kuntapäättäjien tukemisessa konkreettisessa tasa-arvotyössä kunnissa. Kunnilla ja alueilla on parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa tasa-arvon toteutumiseen, sillä ne ovat alimpana demokratian tasolla lähellä kuntalaisia.

-Erityistä huomiota tulisi kiinnittää naispuheenjohtajien määriin. Viime vaalikaudella kuntien ensimmäisillä puheenjohtajapaikoilla oli naisia alle 30 prosenttia, muistutti Mikola.

Uudenmaan kuntapäättäjien paneelikeskustelussa pohdittiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistä kunnissa. Panelisteilta myös tiedusteltiin tasa-arvotekoa, jonka haluaisivat ensimmäisenä toteuttaa kunnassaan. Sokkorekrytointi, maksuton ehkäisy ja subjektiivisen päivähoidon palautus löytyivät ainakin tekojen listalta.

Teksti & kuva: Siiri Mertakorpi
Kirjoittaja on Keskustanaisten projektikoordinaattori

Uusia näkökulmia kuntien kilpailukykyyn- seminaari järjestettiin  12. toukokuuta Helsingissä. Tilaisuuden järjestivät Naisjärjestöjen Keskusliitto, Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ELY-keskus. Yhteistyössä mukana Työelämä 2020 Uusimaa.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s