Pinnalla

Musta piikenno toi innovaatiopalkinnon

Innovaatiopalkinto

Eduskunta on perustanut yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotisen historian kunniaksi naisille suunnatun teknologiaan ja talouteen liittyvän innovaatiopalkinnon.

Innovaatiopalkinnon ensimmäinen saaja on Aalto-yliopiston professori Hele Savin. Savin sai palkinnon ryhmänsä kanssa kehittämästään mustasta piikennosta, joka rikkoi vuonna 2015 nanorakenteisten aurinkokennojen hyötysuhde-ennätyksen.

Ennätyksellinen hyötysuhde johtuu siitä, että mustan piikennon pinnalta ei heijastu lainkaan valoa. Tämä johtuu siinä olevasta ainutlaatuisesta nanorakenteesta. Valon aallonpituutta kapeammat pienoispyramidit ikään kuin huijaavat fotoneita, jotka eivät huomaa saapuneensa uuteen aineeseen.

-Rakenteen ansiosta valolle ei tule vastaan yhtäkkistä rajapintaa, josta se pääsisi heijastumaan. Rakenteen etu on myös se, että se nappaa myös hyvin alhaisesta tulokulmasta tulevat fotonit, minkä ansiosta musta piikenno sopii erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin, Hele Savin totesi Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Samaa nanorakennetta voidaan hyödyntää myös lääketieteellisen kuvantamisen tehostamisessa, sillä kuvantamisessa tarvittavien valoanturien idea on hyvin samanlainen kuin aurinkokennoissa.

-Nanorakenteen ansiosta anturi pystyy havaitsemaan aikaisempaa paljon pienempiä röntgensäteilyannoksia. Näin voidaan joko hyödyntää samaa laitetta kuin aikaisemmin ja saada sillä näkyviin asioita, joita ei ennen ole pystytty havaitsemaan tai vaihtoehtoisesti pienentää säteilyannosta ja saada silti yhtä hyvä kuvanlaatu, mikä olisi erityisen tärkeää pienten lasten kuvantamisessa tai kannettavien laitteiden kehittämisessä.

Hele Savin johtaa mikro- ja nanoelektroniikan tutkimusryhmäänsä Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa.

-Toivon, että voin omalla esimerkilläni kannustaa suomalaisia naisia valitsemaan tutkijan uran, sanoi Hele Savin.

Palkinto korostaa innovaatioiden tärkeyttä nyky-yhteiskunnassa ja tunnustaa naisten merkittävän osuuden uusien innovaatioiden tuottamasta talouskasvusta.

-Naiset saivat äänioikeuden 110 vuotta sitten. Naisten äänioikeus oli kauaskantoinen uudistus. Niin myös on innovaatiopalkinto. Palkinnon yhtenä tarkoituksena on lisätä naisten näkyvyyttä perinteisesti miesten hallitsemilla aloilla, totesi eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola palkinnon jakotilaisuudessa.

Palkintoraatiin kuulunut Tekniikan Akatemian hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow muistutti, että 24 prosenttia Suomen professorikunnasta on naisia.

-Naiset ovat edelleen aliedustettuja. Innovaattoreiden joukossa naiset ovat lähes näkymättömiä.

Eduskunnan myöntämä innovaatiopalkinto juhlistaa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vuosipäivää 1. kesäkuuta. Palkinnon suuruus on 110 000 euroa ja se myönnetään vuosina 2017, 2018 ja 2019.

Teksti: Mervi Mäki-Neste
Kuva: Sarri Kukkonen/Aalto-yliopisto

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s