Pinnalla

Vuoden teatteri uskoo yhteistyön voimaan

riihimäen teatteri

Riihimäen teatterin taiteellinen johtaja Janne Saarakkala (vas.) ja toimitusjohtaja Matti Arnkil ovat luotsanneet teatteria menestyksellisesti.

Riihimäen teatteri on avannut ovia ennakkoluulottomasti ja ojentanut kätensä vapaan kentän suuntaan. Erilaiset yhteistyöhankkeet pitävät pienen teatterin kulttuurinkuluttajien tietoisuudessa. Riihimäen teatteri huomioitiin tänä vuonna Vuoden teatteri-tunnustuksella.

Vuoden Teatteri -tunnustus on hieno kunnianosoitus työlle, jota Riihimäen teatterissa on tehty viimeisen viiden vuoden ajan.

– Palkinnon saaminen oli merkittävä asia. Olemme tehneet valtavasti töitä, jotta nousisimme teatterikentän kärkikastiin. Selkeänä linjamuutoksena olemme keskittyneet uusien toimintamuotojen kehittämiseen ja yhteistyön lisäämiseen. Se on osaltaan kertomassa meille, että työtämme arvostetaan ja toimintamme suunta on oikeanlainen ja ajassa kiinnioleva, luonnehtii toimitusjohtaja Matti Arnkil.

Riihimäen teatteria luotsaavat nuoret miehet. 33-vuotias Arnkil on työskennellyt Riihimäellä vuodesta 2009 lähtien, ensin tuottajana ja vuodesta 2015 alkaen toimitusjohtajajana. Työparina hänellä on monipuolinen käsikirjoittaja, ohjaaja ja esiintyjä Janne Saarakkala. Saarakkala on toiminut Riihimäen teatterin taiteellisena johtajana vuodesta 2015.

– Matti tekee varsinaiset päätökset, nauraa Saarakkala.

Riihimäen teatterissa työskentelee 15 henkilöä. Pienen teatterin haasteet liittyvät käytössä oleviin resursseihin.

– Järkevällä suunnittelulla ja ajatuksella, että miltei kaikki on mahdollista, saadaan hienoja tuloksia aikaan. Resurssiniukkuus tuo myös uudenlaista ajattelua tekemiseen, kun kaikki ei ole käsillä sormia napsauttamalla. Uskallankin sanoa, että jotkut asiat tuntuu pidemmälle mietityiltä ja kekseliäämmin ratkaistuilta kuin suurempien resurssien taloissa, sanoo Arnkil.

Myös Saarakkala näkee yhdeksi teatterin vahvuudeksi sitoutuneen henkilöstön.

– Kun ihmisiä on vähän, ei tapahdu juurikaan kommunikaatiokatkoksia ja aina voi mennä kysymään. Annamme tekijöillemme aika vapaat kädet, silloin työt toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä on todella hyvä ilmapiiri.

Suomalaisella klassikolla matkaan

Riihimäen Teatteri ja kuopiolainen Tanssiteatteri Minimi solmivat viime vuonna yhteistyösopimuksen, jonka aikana on tarkoitus luoda suomalaiselle teatterikentälle uudenlainen yhteistyön muoto. Yhteistyö pyörähti käyntiin tämän vuoden alussa.

– Yhteistyö edustaa tulevaisuuden teatterin tekemistä. Kaikkien ei tarvitse tehdä samoja esityksiä teattereissa ympäri Suomen. Yhteistyö myös pidentää näytelmien esityskaarta.

Minimi ja Riihimäen Teatteri jakavat keskenään tuotantovastuun yhteistuotantokokonaisuuksissa, minkä lisäksi molempien teattereiden esityksiä nähdään myös muissa kaupungeissa. Sopimus pitää sisällään vuosittain toteutettavat kaksi yhteistuotantoa sekä useita vaihtovierailuja.

Ensimmäisenä tuotantona nähdään Orvokki Aution romaaniin perustuva Pesärikko, jonka ohjaa Mikko Roiha.

Pesärikon yhteistyössä ovat Riihimäen Teatterin ja Minimin lisäksi mukana Jyväskylän kaupunginteatteri, Turun Kaupunginteatteri, Kotkan Kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Kouvolan Teatteri ja Vapaan Teatteri. Ensi-ilta oli syyskuussa Berliinissä.

– Yhteistyön myötä pystymme myös tarjoamaan yleisölle jotain, mitä Helsingissä ei ole, sanoo Saarakkala.

Turvaa jatkuvuudesta

Akseliteatteritoiminta lisää myös teatterin ja tanssitaiteen kulttuurivientiä, sillä kaksi yhteistuotantoa tuotetaan ja harjoitellaan Berliinissä. Harjoituskauden ja ensi-illan jälkeen esitykset siirtyvät Suomeen.

Yhteistyö on tuonut myös jatkuvuutta. Normaalisti teatteri on neuvotellut rahoituksesta Riihimäen kaupungin kanssa vuosittain, nyt teatterin rahoitus on turvattu kolmevuotisella sopimuksella.

Arnkilin ja Saarakkalan mukaan suomalaiset käyvät aktiivisesti teatterissa.

– Meillä ostetaan vuosittain miljoonia lippuja esityksiin, mielestäni se kertoo paljon ihmisten rakkaudesta lajiin. Katsojakenttä ei ole enää niin homogeeninen kuin se on aiemmin ollut. Yleisöä ei voida ajatella enää yhtenä yksikkönä. Teattereiden on vastattava osaltaan monipuolistuvaan kysyntään ja myös tapoja tuottaa esityksiä on monipuolistettava, toteaa Matti Arnkil.

Pesärikon lisäksi Riihimäellä nähdään muun muassa Janne Saarakkalan ohjaamana Janne Katajan Riihimäki, joka on osuva esitys Riihimäen lähimenneisyydestä ja nykyisyydestä erään sen tunnetuimman asukkaan silmälaseilla katsottuna.

Riihimäellä päästään nauttimaan myös ruokaa ja teatteria yhdistävästä esityskonseptista. Kuopiossa suuren suosion saanut Ruokateatteri toteutetaan yhteistuotantona, esityksiä tulee olemaan molemmissa kaupungeissa.

Suomen Teatterit ry on jakanut Vuoden Teatteri -palkintoa ansioituneelle alan toimijalle vuodesta 1997 lähtien.

TEKSTI: Mervi Mäki-Neste
KUVA: Riihimäen teatteri

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s