Henkilö

Suomi saa Matti Vanhasesta harkitsevan ja analyyttisen presidentin

 

MattiVanhanen

Suomi tarvitsee presidentin, joka saa meidät toimimaan yhtenäisyyden, eheyden ja totuuden puolesta niin kotimaassa kuin maailmalla. Nämä piirteet yhdistyvät Matti Vanhasessa. Yhteisen suunnan valitseminen on presidentinvaalien pääkysymys.

Keskustan presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen nimettiin ehdokkaaksi jo Seinäjoen puoluekokouksessa kesäkuussa 2016. Vanhanen pitää presidenttiehdokkuutta kunnia-asiana.

-Edellisellä kerralla ehdokkuuteni oli muutaman kuukauden mittainen. Tiedän, millaista on käydä valtakunnallisia vaaleja lyhyellä kampanjalla. Lyhyissä kampanjoissa keskitytään iskulauseisiin ja yksittäisiin, jopa irrallisiin asioihin, arvioi Vanhanen.

Vanhanen on herätellyt suomalaisia keskustelemaan erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

-Koen paljon paremmaksi sen, että ihmiset saavat arvioida minua ja linjaani presidenttiehdokkaana perusteellisesti ja ehdokkaana olen voinut nostaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan moninaisia ja monimutkaisia syy- ja seuraussuhteita esille enemmän kuin mitä 140 merkin twiittiin mahtuu.

Vanhanen muistuttaa maailman muuttuneen ennalta arvaamattomampaan suuntaan.

-Se on yksi painava syy lisää, miksi Suomen linjasta ja suunnasta tarvitaan perusteellista keskustelua.

Muutokset turvallisuusympäristössä ovat herättäneet Euroopan maita panostamaan jälleen puolustukseensa.

-Suomessa puolustusta ei ole onneksi koskaan lähdetty ajamaan alas, vaan yleisestä asevelvollisuudesta ja aluepuolustuksesta sen tukipilareina on pidetty kiinni. Kannatan myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme perusratkaisussa pitkäjänteistä, yhdessä sovittua ja suomalaisten laajasti tukemaa linjaa, sanoo ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Vanhanen.

Presidentinvaalikampanjansa avauksessa Vanhanen myös kertoi, ettei kannata Suomen hakeutumista Naton jäseneksi.

Aitoa sivistystä ja todellisuuden tajua

Vanhanen on kiertänyt Suomea jo pitkään, mutta virallisesti presidentinvaalikampanja avattiin Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa marraskuussa 2017. Sydämen rytmihäiriö pysäytti miehen hetkellisesti marraskuussa. Rytmihäiriö on saatu lääkkeillä kuriin ja joulukuussa sydän tahdistettiin vielä sähköllä. Vanhanen on raportoinut terveydentilastaan rehellisesti ja avoimesti kansalaisille.

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa Vanhanen sai ensimmäisellä kierroksella 18,6 prosenttia äänistä.

-Sain tuolloin 560 000 ihmisen kannatuksen. Suuri osa vuoden 2006 äänestäjistäni on edelleen äänestäjiä. Jos nämä äänestäjät saadaan heräteltyä, sillä mennään toiselle kierrokselle, uskoo Vanhanen.

Vanhasen mukaan Suomi tarvitsee menestyäkseen myös aitoa sivistystä ja todellisuuden tajua.

-Elämme aikaa, jolloin tietoa on olemassa enemmän kuin koskaan ennen, mutta harvoin aiemmin on ollut niin paljon tahallista väärinymmärtämistä, faktojen ja todellisuuden vääristelyä omien tarkoitusperien tueksi ja suoranaista kapea-alaista mielipidemuokkausta.

Vanhanen nostaa avainasemaan myös sisäisen turvallisuuden.

-Viisaan ulkopolitiikan ja uskottavan puolustuksen ohella tarvitsemme itsellistä taloutta ja eheää yhteiskuntaa.

Vankkaa näkemystä politiikan ulkopuolelta

Matti Vanhasen juuret ovat äidin puolelta Keski-Suomessa, isän puolelta puolestaan Vuoksenrannassa Karjalan kannakselta. Vanhasen isä Tatu oli mukana puolueen toiminnassa.

-Kotona oli vahva keskustaviritys, mutta päätös lähteä mukaan politiikkaan oli omaehtoinen.

1970-luvulla koulujen vahva politisoituminen pakotti aktiiviset nuoret valitsemaan puolensa. Vanhanen valittiin Nuoren Keskustan Liiton puheenjohtajaksi vuonna 1980. Sitä ennen valtiotieteen ylioppilas Vanhanen oli toiminut usean vuoden ajan keskustanuorten koululaistoiminnassa ja NKL:n erilaisissa tehtävissä.

Ennen valintaansa eduskuntaan Vanhanen työskenteli vuosina 1985-1991 vantaalaisen paikallislehden Kehäsanomien toimittajana ja päätoimittajana.

-On tärkeää, että politiikassa on mukana toimijoita, joilla on myös työkokemusta muiltakin aloilta.

Van­ha­nen kävi po­li­tii­kan ul­ko­puo­lel­la jäl­leen vuo­si­na 2010–15 joh­ta­es­saan Per­hey­ri­tys­ten liit­toa, mut­ta pa­la­si edus­kun­taan vuo­den 2015 edus­kun­ta­vaa­leis­sa.

-Työ Perheyritysten liitossa oli kiinnostava ajanjakso. Kiersin satoja eturivin yrityksiä ja näin, miten ihmiset ovat valmiita ottamaan isojakin riskejä yrityksen menestyksen eteen. Monet heistä luovat perustan meidän hyvinvoinnille, muistuttaa Vanhanen.

Vanhanen on ollut pääministerikaudeltaan lähtien median polttopisteessä. Muutama vuosi sitten näyttelijä Joonas Nordman loi sketsihahmon, Matti Pikkuvanhasen.

-Klovnejahan on käytetty jo kuningashuoneesta lähtien. Välillä sketsit menevät vikaan, mutta ne ilmentävät tekijöidensä sen hetkistä käsitystä.

Vanhasen hahmoon on voinut törmätä Yle Radio Suomen Tohtori Raimossa tai MTV:llä Joonas Nordmanin luotsaamassa Pelimies-ohjelmassa.

-Joskus minulla saattaa olla radio tai televisio auki ja äkkiä havahdun tuttuun ääneen, naurahtaa Vanhanen.

Vanhanen myös muistuttaa, että monilta mieliharmeilta välttyy, jos ei itse lue sosiaalisen median keskustelupalstoja.

Ilonaiheensa ja voimanlähteensä Vanhanen hakee lukemisesta ja ulkoilusta suomalaisessa luonnossa.

-Yksinkertaiset, pelkistetyt asiat tuovat elämänlaatua.

Millaisen presidentin Suomi saisi Matti Vanhasesta?

-Harkitsevan ja analyyttisen presidentin, joka tuntee ja tunnistaa presidenttiyden yhteiskunnassa, sanoo Matti Vanhanen.

Teksti: Mervi Mäki-Neste

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s