Pinnalla

Suomalaisen elämäntaival alkaa pahvilaatikossa

Äityspakkaus_197780-vuotias äitiyspakkaus on säilyttänyt vuosikymmenten aikana paikkansa lapsiperheiden ensimmäisenä etuutena. Kela jakaa vuosittain noin 40 000 pakkausta. Monessa perheessä laatikko toimii vauvan ensisänkynä.

Äitiyspakkaus on tärkeä suomalaista yhteiskuntaa muovannut ilmiö. Sen suora ja välillinen vaikutus kansanterveyteen ja lapsikuolleisuuteen on ollut merkittävä. Laki äitiysavustuksesta säädettiin vuonna 1937 ja ensimmäinen äitiyspakkaus jaettiin seuraavana vuonna. Aluksi äitiyspakkaus oli tarkoitettu vain vähävaraisille synnyttäjille. Äitiyspakkauksen saamisen ehtona oli, että äiti käy raskausaikana neuvolassa. Vuonna 1949 äitiysavustus tuli koskemaan kaikkia äitejä.

Äitiyspakkauksen edeltäjä, kiertokori, kehiteltiin 1920-luvulla vähävaraisten perheiden auttamiseksi. Kiertokoreihin kerättiin liinavaatteet, vauvan vaatteita ja pesuvälineet, jotta äideillä olisi vauvan syntyessä käytettävissään edes välttämättömimmät tarvikkeet tämän hoitoa ja huolenpitoa varten. Periaatteena oli, että korit palautettiin, tarvikkeet huollettiin ja korit annettiin seuraaville tarvitsijoille.

Kiertokoritoiminnan aloitti Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Toimintaa ideoi ja ohjasi työryhmä rouva Ilmi Hallsténin johdolla. Mallin työryhmä sai Saksasta Arvo Ylpön tuomasta materiaalista.

Kiertokoreja ei ole juuri säilynyt, mutta yksi niistä on Helsingin yliopistomuseon hallussa. Yliopistomuseossa oleva kiertokori on Lastenlinnan mallivaatesarjaa.

-Käytännössä ompeluseurat ompelivat ja virkkasivat vastaavanlaisia, mutta eri kankaista ja langoista, koska kukin Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosasto sai lahjoituksina vähän erilaista materiaalia. Eikä vaatteet aina olleet hienossa kannellisessa korissa, vaan esimerkiksi avonaisessa korissa, laatikossa tai vaikka puusalkussa, kertoo näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski.

Nimensä mukaisesti kiertokorin periaatteena oli, että korit palautettiin, tarvikkeet huollettiin ja korit annettiin seuraaville tarvitsijoille.

Sideharsoliina kestää aikaa

Helsingin yliopistomuseolla on Suomen laajin museaalinen äitiyspakkauskokoelma, joka sisältää pakkauksia ja pakkausten sisältöjä viideltä eri vuosikymmeneltä Yliopistomuseosta löytyy pakkaukset vuosilta 1962, 1969, 1974, 1977, 1981, 1990, 1995, 1998.

-Lisäksi meidän kokoelmissa on yksittäisiä erimerkkejä vuoden 1963 pakkauksesta, sodanaikaisista paperivaatteista sekä esimerkkejä vuoden 2011 pakkauksesta, kertoo Vuorikoski.

1950-luvulla vaatteet ja tarvikkeet alettiin pakata tuttuun pahvilaatikkoon, josta tehdyssä vauvanvuoteessa moni suomalainen on nukkunut ensimmäiset viikkonsa.

1960-luvulla äitiyspakkauksesta paljastui muun muassa pesuvati, kuudet pöksyt, saippuaa, lakanoita ja hiusharja.

Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia. Joustavat trikoot ja froteet tulivat 1970-luvulla, sitä ennen vaatteet olivat kankaisia.

Ensimmäisissä äitiyspakkauksissa oli mukana jopa kahvia, sillä sen katsottiin virkistävän äitiä. Aikoinaan pesemisen kannalta tärkeä emalivati jäi pois vuonna 1979, ja potkuhousujen määrä on vähentynyt pikkuhiljaa. Yksi tuote on säilynyt äitiyspakkauksessa alusta asti eli sideharsoliina.

Makuupussi puolestaan korvasi täkin vuonna 1968. Vaatteiden likaantumista estävä kaularöyhelö poistui pakkauksesta, kun pesukoneet yleistyivät 1970-luvulla.

Äitiyspakkaukseen on kaivattu takaisin muun muassa Hymy-helistintä. Hymy-helistin palasi vähittäismyyntiin neljä vuotta sitten.

-Vuoden 1982 pakkauksessa Hymy-helistin oli punaisena keltaisin silmin ja suin ja vuotta myöhemmin keltaisena valkoisin silmin ja suin. Vuosina 2002-2009 helistin oli punainen valkoisin silmin ja suin, muistelee Pia Vuorikoski.

Helistimen on suunnitellut Keijo Ahtola. Ahtola työskenteli helistintä valmistaneen yrityksen, Tehomuovi Oy:n toimitusjohtajana.

1980-luvun lopulla ja 1990 pakkauksessa oli keltainen, hymyilevä tekstiililelu Jollydolly.

Ensisynnyttäjistä lähes kaikki valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä vain kolmasosa ottaa äitiysavustuksen rahana.

Helsingin yliopistomuseon Baby in the Box -näyttely valottaa äitiyspakkauksen kiehtovaa historiaa. Näyttely on esillä 18.2.2018 saakka Helsingin yliopiston Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4). Näyttely on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

TEKSTI: Mervi Mäki-Neste

KUVAT: Timo Huvilinna/Helsingin yliopistomuseo (kuvassa äitiyspakkaus vuodelta 1977)

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s