Pinnalla

Kun Kihlbergin Liisa pyysi mukaan…

rovaniemen naiset

Rovaniemen Keskustanaiset on tehnyt vahvaa järjestötyötä neljän vuosikymmenen ajan. Alkuvuosien aktiivinaiset muistelevat lämpimästi Liisa Kihlbergiä, joka henkilökohtaisesti otti yhteyttä ja vaati naisia järjestäytymään omaan yhdistykseen.

-Liisa soitti ja sanoi, että siehän tulet mukaan. Ei siinä sen enempää asiasta keskusteltu, sillä Liisa oli tuolloin mielipidevaikuttaja, jota kuunneltiin ja toteltiin, Helena Ala kertoo.

Useat alkuaikojen toimijat olivat maalta kotoisin ja keskustan politiikka tuntui tutulta ja turvalliselta, sillä siihen he olivat tottuneet muun muassa kylien tupailloissa. Raija Arvola, Eeva Rajatalo, Annikki Lantto ja Helena Ala ovat kaikki sitä mieltä, että oma kotitausta antoi kaikille saman arvopohjan.

Eeva Rajatalo tosin paljastaa, että häntä pyydettiin aikanaan niin liberaalien kuin kokoomuksenkin ehdokkaaksi, mutta niitä hän ei edes harkinnut. Valtuustovuosia hänelle kertyi kahdeksan muiden luottamustoimien lisäksi.

-Se oli heti sellaista yhdessä tekemistä. Olimme kunnallisvaaleissa ehdokkaana, meillä oli monenlaisia tempauksia, jaoimme ruusuja, tapasimme kaupunkilaisia ja ehdokkuus vei meitä valtuustoon ja lautakuntiin. Itse olin muun muassa kulttuurilautakunnassa, Raija Arvola muistelee.

Liisa Kihlberg opetti naisille, että järjestötoiminnassa naiset ovat yhtä tärkeitä toimijoita kuin miehet ja että asiat on hallittava.

-Liisahan luennoi meille linja-automatkoilla kokoustekniikasta ja opetti hyvin selkeästi, mitkä ovat puheenjohtajan ja jäsenten tehtävät. Itse jouduin hyvin kokemattomana matkailulautakunnan puheenjohtajaksi ja se oli tiukka paikka, mutta niin me naiset selvisimme, Helena Ala toteaa.

Jo yhdistyksen alkuvaiheessa heräsi ajatus siitä, että naiset etsivät oman eduskuntavaaliehdokkaansa kevään 1979 vaaleihin.

-Kyllä se taisi olla Liisan idea, että naiset lähtevät tekemään vaalityötä Muurolasta kotoisin olevan, tuolloin vielä melko tuntemattoman juristin, Hannele Pokan hyväksi. Ja kyllä me teimmekin. Järjestimme tilaisuuksia, kuljetimme ehdokasta eri puolilla Lappia, jaoimme esitteitä. Työ ei mennyt hukkaan, sillä Hannele pääsi läpi, Annikki Lantto kertoo.

Hannele Pokan menestys ensikertalaisena oli 1970-luvulla poliittisessa ilmapiirissä Lapissa yllätys. Naiset ovat yhä ylpeitä Hannele Pokan poliittisesta urasta, sillä se on ollut yhdistyksen toiminnan näkyvin onnistuminen: nykyisin ympäristöministeriön kansliapäällikkönä toimiva Hannele Pokka oli 1990-luvulla oikeusministerinä ja siirtyi vuonna 1994 Lappiin maaherraksi. Hän oli samalla ensimmäinen nainen maaherran virassa.

-Tasa-arvon edistämisessä meillä on vielä paljon tehtävää, vaikka Hannelen ura on esimerkki siitä, että nainenkin voi edetä Lapista vaikka mihin, Anneli Lantto tiivistää.

Rovaniemen keskustanaisten nykyinen puheenjohtaja Raija Kivilahti puolustaa naisten näkyvyyttä puolueen kaikessa mahdollisessa toiminnassa. Raija Kivilahdelle ei riitä, että naisia on mukana kiintiön vuoksi, vaan siksi, että naisetkin osaavat hoitaa erilaisia luottamustehtäviä.

-Me tarvitsemme kaikenikäisiä ja kaikenlaisia toimijoita tässä puolueessa. Me tarvitsemme naisia ja miehiä, nuoria ja vanhoja ja eri alojen osaajia. Vain riittävän monipuolisella ehdokasjoukolla menestymme, hän sanoo.

Kokenut keskustavaikuttaja Eeva Rajatalo muistuttaa, että gallupit tulevat ja menevät.

-Hallitusvastuu painaa, mutta jossakin vaiheessa Sipilän hallituksen päätökset saavat vielä ymmärrystä ja kannatus nousee. Niin se on aina mennyt.

Kuvassa: Suomen Keskustanaisten puheenjohtaja Ulla Parviainen (vas.) vieraili Rovaniemen naisjärjestön 40-vuotisjuhlassa. Mukana kuvassa ovat myös Eeva Rajatalo, Raija Arvola, Annikki Lantto, Helena Ala ja Raija Kivilahti.

Teksti ja kuva: Maarit Simoska

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s