Pinnalla

Abrahamin pidot rakentuivat yhteistyöllä

oskar merikanto ja abraham

Limingan kunta juhli 100-vuotiasta Suomea monin eri tavoin. Näkyvin ja kuuluvin ponnistus oli Abrahamin pidot-ooppera. Nyt Abrahamin pidot nähdään ja kuullaan Helsingin Musiikkitalossa.

Abrahamin pidoista vetovastuun on kantanut projektin käynnistäjä Helena Tornberg. Hän on tunneviestintään erikoistunut luovuus- ja vuorovaikutusalan yrittäjä, joka on aikaisemmin tehnyt yhteisöproduktioita, kuten Via Dolorosa pääsiäisvaelluksen sekä draama-, kesä- ja musiikkiteatteriohjauksia Limingan lisäksi Oulussa, Kokkolassa, Torniossa ja Helsingissä. Helena on myös toiminut Limingan kunnanhallituksen puheenjohtajana ja hänellä on monia maakunta- ja valtakuntatason luottamustehtäviä. Keskustanaisille Helena tuli laajemminkin tutuksi ollessaan ehdokkaana Euroopan parlamentin vaaleissa vuonna 2009.

-Abrahamin pidot kertoo laulaja Abraham Ojanperän tarinan selviytymisvoimasta, mitä lahjakkuus antaa ihmiselle. Abraham jäi täysorvoksi noin 2-vuotiaana ja äidin kaipuu vaivasi läpi elämän. Hän pystyi kääntämään menetyksen uutta luovaksi valoisaksi voimaksi. Kyläyhteisön ja ystävien tuki ratkaisi, että Aapista tuli kuuluisa ja tunnettu kulttuurihahmo, selvittää Helena Tornberg.

Limingan juhlatoimikunnassa syntyi ajatus nostaa esille kuuluisaa laulajaa ja laulupedagogia. Abrahamista on tehty vuonna 1948, romanttinen elokuva Ruusu ja kulkuri. Sen jälkeen Ojanperä on lähes unohtunut, vaikka hänen muistokotinsa Aappola, sijaitsee Rantatiellä keskellä Liminkaa.

-Abraham lauloi usein kotinsa parvekkeella, teillä tai pelloilla. Ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan. Hän kertoi myös mielellään matkoistaan ja järjesti komeita pitoja, joihin vieraiden lisäksi osallistui myös paikallinen väki, lisää Tornberg.

Abrahamilla oli vieraana helsinkiläisiä taiteilijaystäviä, kuten presidentti Ståhlbergin tuleva puoliso Ester Hellström ja myös ystäviä Norjasta ja Ruotsista.

-Suuren maailman ja kaupungin seurapiirien ihmiset oppivat rakastamaan maaseudun rauhaa, puhdasta luontoa ja aitoja ihmisiä.

Aappi arvosti Liminkaa, liminkalaisia ja ennen kaikkea lakeuden tasaista ja herkkää luontoa. Abrahamin kautta moni oppi jo silloin, että kotiseutua ei tarvitse hävetä tai vähätellä.

-Voi rakastaa vaikkapa Abrahamin tavoin sekä Roomaa että Liminkaa. Abraham maalasi maisemia omalla mielikuvituksellaan: Lakeuden ladot saattoivat olla kuin Rooman patsaat. Abraham oli myös esteetikko. Hänen mukaansa ihminen saa kiinnittää huomiota pukeutumiseen ja iloiseen esiintymiseen.

Loistakaa naiset

Libretosta ja ohjauksesta vastaavan Helena Tornbergin lisäksi projektissa ovat olleet mukana koreografi Jouni Prittinen ja säveltäjä Jukka Linkola. Lisäksi mukana on orkesteri Oulunsalon ensemble, jonka kapellimestarina toimii Ville Mankinen ja orkesterin johtajana Sinikka Ala-Leppilampi. Oopperakuorona on Tuiran kamarikuoro. Myös Oulun ammattikorkeakoulun lauluopiskelijat tekevät pienempiä solisti- ja duettorooleja.

Limingassa näytöksiä oli yhteensä kuusi ja ne jakautuivat kahdelle viikolle. Ooppera toteutettiin paikallisessa yhteistyössä ja yhteistyökumppaneitamme olivat muun muassa ArsLiminka ry, Oulunsalo Ensemble ry, Limingan Taidekoulu, Via Dolorosa ry, Limingan seudun musiikkiopisto sekä Limingan seurakunta.

-Erityisen hienoa on se, miten kaikki, jotka ovat tutustuneet Abraham Ojanperän tarinaan, ovat innostuneet laulajasta. Abrahamin selviytyminen rohkaisee minua. Luonnonkatastrofit, köyhyys, taudit, sodanpelko ja muut kauheudet näkyvät vähän erilaisina meidänkin arjessa. Hoivan, ystävien, sivistyksen, luonnon ja kulttuurin merkitys on edelleen elintärkeä. Me saamme toisiltamme voimaa antaa parastamme. Tosi hienolta tuntuu myös se, että Abraham rohkaisi naisia loistamaan. Abrahamin sydänystävä Katri Tuori perusti Limingassa naisyhdistyksen ja he molemmat taistelivat tasa-arvon puolesta, iloitsee Helena Tornberg.

KUVA: Oskar Merikanto (oik.) oli Abraham Ojanperän (vas.) tärkeä yhteistyökumppani. Ojanperä oli Helsingin Johanneksen kirkon kanttori vuodesta 1892 ja Merikanto toimi saman kirkon urkurina. Ojanperän konserteissa ja levytyksissä säestäjänä toimi useimmiten Merikanto (kuva: Victor Barsokevitschin kokoelma).

TEKSTI: Sanna Savolainen & Mervi Mäki-Neste

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s