Pinnalla

Tarina suomalaisesta yrittäjyydestä

Lakanat

Tampereella toimiva Komediateatteri tarttui ensimmäisenä ammattiteatterina kirjailija Raija Orasen sukutarinaan Raikkaan perheestä, joka vie katsojat 1960- ja 1970 -lukujen nostalgiaan.

– Puhtaat valkeat lakanat oli merkittävä televisiosarja monelle sukupolvelle aikana, jolloin televisiota vielä katsottiin koko perheen voimin, sanoo näytelmän ohjannut Panu Raipia.

-Pirkanmaan Yrittäjistä otettiin muutama vuosi sitten yhteyttä ja toivottiin yrittäjyydestä kertovaa näytelmää. Mietin hetken, että pitääkö minun kirjoittaa esitys itse, kunnes hoksasin, että Puhtaat valkeat lakanathan kertoo yrittäjyydestä, kertaa Raipia.

Sarjaa esitettiin MTV3:lla vuosina 1993-1996 ja se keräsi miljoonayleisön.

– Idea Puhtaat valkeat lakanat -televisiosarjaan syntyi vuonna 1990 lentokoneessa välillä Frankfurt – Helsinki. Olin etsinyt aihetta Ruusun ajan suuren menestyksen jälkeen, ja siinä se äkkiä oli: Liisa Seppälän 50-vuotishaastattelu Helsingin Sanomissa, muistelee kirjailija Raija Oranen sarjan syntymää.

Näytelmässä seurataan Raikkaan perheyrityksen matkaa sen nousuineen ja laskuineen sekä idänkauppoineen. Perheen kauniit tyttäret houkuttelevat vävyehdokkaita, ammattiyhdistysliike puolustaa omiaan ja koko karusellia pyörittävät tietysti raha ja rakkaus. Näytelmässä näyttäytyy presidentti Urho Kekkosen Suomi.

-Näytelmässä kaiken keskipiste, voimamies, on perheen isä, vaatturi Ensio Raikas, oli minulla tarinaa kehitellessäni keskiössä Irene, kanssani samana vuonna syntynyt, hän sai toimia ankkurina oman muistini avulla. Ension ja Irenen välinen suhde muistuttaa omasta isästäni, sanoo Oranen.

Perheen äiti Maire Raikas on menetetyn Karjalan evakoita, joka ei koskaan kokonaan hyväksy veljeilyä ja yhteistyötä venäläisten kanssa. Näytelmässä on keskeisessä roolissa myös nouseva poliitikko Veijo Salmi, jonka tausta ja läheiset suhteet Kekkosen suuntaan viittaavat keskustaan.

Puhtaat valkeat lakanat -sarjaa nähtiin 44 osaa. Komediateatterin näytelmä kattaa jaksot 1-20. Televisiosarja päättyi yrityksen ja Raikkaan perheen tragediaan.

-Yleisö oli niin järkyttynyt, että jouduin kirjoittamaan jatkoa eli romaanin Onnela. Tamperelaisessa kirjakaupassa jono ylsi kadulle asti, kun sitä tultiin hakemaan.

Onnela, varjot, autere ja aamurusko, ilmestyi vuonna 1997.

Komediateatterissa Ensio Raikkaan roolissa on kuluneena kesänä nähty Juhani Laitala, joka nähtiin samassa roolissa jo televisiosarjassa ja hänen vaimonaan Mairena Katariina Kaitue.

-Näytelmässä on vahvoille naisille paljon rooleja, iloitsee Kaitue.

Muissa rooleissa ovat Aimo Räsänen, Emmi Kaislakari, Janne Kallioniemi, Marika Heiskanen, Miika Muranen, Seppo Paajanen, Aku Sajakorpi, Jenna Teinilä, Sanni Lehto, Susanna Kaukonen, Nelli Sinisalo, Anniina Koistinen, Idalilja Raipia, Eetu Järvinen, Henrik Jansson ja Roni Takolander.

Dramatisointi on Outi Keskevaarin käsialaa.

Puhtaat valkeat lakanat Tampereen Komediateatterissa 11.8. saakka. Syksyllä Komediateatterin ohjelmistossa nähdään muun muassa Tuomas Parkkisen ja Satu Rasilan kirjoittama komedia Linnan juhlat, joka kertoo maamme seuratuimmasta tapahtumasta.

Ohjelmistossa myös jatkaa tohtori Panu Rajalan kirjoittama Päämäärä tuntematon. Draamassa jatkosodan käynyt Väinö Linna kirjoittaa suurteostaan Tuntematon sotilas. Monet aikalaiset Väinö Linnan läheisyydestä sekä romaanin henkilöt pääsevät ääneen, kun kansakuntamme historiaa kirjoitetaan.

http://www.komediateatteri.fi

Teksti & kuva: Mervi Mäki-Neste

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s