Pinnalla / Uncategorized

Museot kutsuivat poliitikot kylään

sarijajuha

Museoliiton järjestämä Kutsu poliitikko museoon -kampanja teki näkyväksi museoiden toimintaa kulissien takana. Poliitikkojen museovierailuilla tuotiin esille museoiden monipuolista työtä ja koko Suomen kattavan museoverkoston yhteiskunnallista merkitystä.

Alajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja Sari Palmu tutustui museotoimintaan kotikaupungissaan sijaitsevassa Nelimarkka-museossa. Palmun työkaverina oli sivistyslautakunnan puheenjohtaja Juha Hauta-aho ja museotyön saloihin heitä johdatti museolehtori Elina Alkio.

-Nelimarkka-museo on Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo. Museo avautui yleisölle 1964. Aluetaidemuseotoiminta käynnistyi puolestaan vuonna 1995, kertoo Alkio.

Nelimarkka-museo on taiteilija Eero Nelimarkan perustama ja sen rakennuksen alkuperäinen hahmo on arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema. Museo on rakennettu Nelimarkan suvun tilan pihapiiriin.

Museon valmistumisen jälkeen Eero Nelimarkka oli paljon Alajärvellä ja hän käytti museon ateljeeta työtilanaan. Taiteilija huolehti perheineen museon ylläpidosta vuodesta 1964 kuolemaansa vuoteen 1977 saakka. Alajärven kaupunki osti museon tontteineen 1981 ja sitoutui jatkamaan toimintaa.

-Aluetaidemuseoiden tehtävänä on edistää ja ohjata taidemuseotoimintaa omalla toiminta-alueellaan ja huolehtia taiteeseen liittyvän tiedon saatavuudesta. Lisäksi aluetaidemuseot toimivat alueensa asiantuntijoina taiteeseen ja visuaaliseen kulttuuriin liittyvissä kysymyksissä, taustoittaa Alkio.

Suomessa toimii 16 aluetaidemuseota.

Eero Nelimarkan työn esittelyn lisäksi Nelimarkka-museossa on vaihtuvia näyttelyitä, joita Palmu ja Hauta-aho pääsivät valmistelemaan. Alajärvelle on tulossa kuvataitelija Oiva Polarin ja hänen kuvataiteilijatyttärensä Tarja Polarin yhteisnäyttely.

-Sari ja Juha saivat valita heille mieleiset teokset näyttelyyn.

Päivään sisältyi myös teosluettelointia, teosten kuntotarkistusta ja taustasuojausta. Työharjoittelijoita perehdytettiin myös yleisötyöhön.

-Nelimarkka-museo oli kohteena tuttu, mutta päivä avasi silmiä ymmärtämään, mitä kaikkea museoiden seinien sisällä tehdään, kiitteli Palmu.

Myös Hauta-aho piti päivää mielenkiintoisena.

-Olen aina ollut innokas piirtämään, ja nuorempana tuli osallistuttua myös piirustuskilpailuihin.

Lehtimäeltä kotoisin olevan Hauta-ahon kiinnostus taiteisiin juontaa kouluvuosiin, jolloin hänen kuvaamataidon opettajanaan toimi muun muassa kuvanveistäjä Antti Maasalo.

-Sari ja Juha osoittivat suurta potentiaalia museotyöskentelyyn, kiitteli Elina Alkio.

Suomen museoliiton koordinoimaan Kutsu poliitikko museoon -kampanjaan osallistui lähes 70 poliitikkoa 30 museossa eri puolilla Suomea.

KUVA: Alajärven sivistyslautakunnan puheenjohtaja Juha Hauta-aho ja Alajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja Sari Palmu tutustuivat museotyöhön Nelimarkka-museossa ja valitsivat mieleisensä teokset tulevaan näyttelyyn. Museotyöhön heitä opasti Nelimarkka-museon museolehtori Elina Alkio.

Teksti & kuva: Mervi Mäki-Neste

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s