Blogi

Naiset ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoina

Annina Ruottu

Osallistuin marraskuussa Demo ry:n ja Suomen ulkoministeriön yhteistyössä järjestämään Demokratia-akatemiaan, jonka tavoitteena oli vahvistaa eduskuntapuolueiden naispoliitikoiden roolia ulko- ja turvallisuuspoliittisessa keskustelussa sekä päätöksenteossa. Demon naisjärjestöjen edustajat vaativat naisten nostamista näkyvimmille paikoille turvallisuus- ja puolustusasioissa. Myös Suomen EU-komissaariksi tulisi esittää sekä naista että miestä.

Vaatimus on aiheellinen. Olen monesti ihmetellyt naisvajausta ulkopolitiikassa. Kun puhutaan alan ongelmista, pöydän ääressä nähdään yleensä joukko miehiä. He ovat usein iäkkäitä, minkä toki ymmärrän, sillä näissä asioissa kokemus ja osaaminen on tärkeää. Mutta montako suomalaista naispoliitikkoa muistat osallistuneen korkean tason debatteihin ulko- tai turvallisuuspolitiikasta? Samanlainen tilanne on näkynyt aloihin erikoistuneiden tutkijoiden parissa. Yhtään miehiä vähättelemättä, usein nähdään tutkijoiden ”all male panel”, vaikka meillä on aiheista väitelleitä tohtorisnaisia, ydinasekysymyksiä myöten.

Naisvajaus johtuu piintyneistä asenteista ja ajattelutavoista.

Naiset mielletään sopiviksi tekemään politiikkaa ja päätöksiä määrätyillä sektoreilla, kuten sosiaali-, terveys- ja koulutusasioissa, jotka ovat toki tärkeitä sektoreita ja kansalaisten arkea lähellä. Turvallisuuspolitiikassakin naisten rooli nähdään perinteisen sotilaallisen sijaan sosiaalisissa ja inhimillisissä ulottuvuuksissa.

Silti joidenkin naisten ydinosaaminen on juuri niissä asioissa, missä olemme tottuneet kuulemaan miehiä. Hyödynnämmekö näiden naisten osaamisen, annammeko heille mahdollisuuksia? Miksi myös ulko-, tai turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä naiset ohjataan samoihin totuttuihin lokeroihin? Teemmekö me naiset myös itse sen valinnan, emmekö uskalla astua miehisille areenoille?

Jokainen kansalainen kohtaa arjessaan asioita, jotka liittyvät suoraan tai epäsuorasti kansainväliseen politiikkaan ja sen seurauksiin. Rauhan aikana emme tule kuitenkaan ajatelleeksemme tätä. Koemme, etteivät ne kosketa meitä yhtä läheltä. Käytännön esimerkkejä ovat taloudelliset pakotteet, maahanmuuton ongelmat, vaaleihin vaikuttaminen, ääriliikkeiden voimistuminen, arvojemme kyseenalaistaminen, valeuutiset. Kyllä ne meitä koskettavat.

Nykypäivänä rauhan ja sodan käsitteet ovat muuttuneet. Selkeästi joko rauhan tai sodan sijaan puhutaan nykyään myös välimuodoista, sillä perinteisen rauhan käsitteen aikana tapahtuu nykyään asioita, joita voidaan kutsua kyber-, hybridi- tai informaatiosodankäynneiksi. Näihin kuuluvat sähköisen yhteiskunnan turvallisuusuhat, sodankäynnin erilaiset epäsuorat tai suorat muodot asevoiman käytöstä taloudellisiin tai rikollisiin toimintoihin, iskuja tietoverkkoihin, propagandan tai valheellisen tiedon jakaminen sosiaalisen median kautta.

Erilaiset sodankäynnin muodot ja turvallisuusuhat voivat kuulostaa vierailta ja hämmentäviltä, mutta ne ovat arkipäivää globaalissa, digitalisoituneessa ympäristössä, jossa elämme. Siksi monenlaista asiantuntijuutta ja erityisosaamista kaivataan ulko- ja turvallisuuspolitiikan hyvässä hoitamisessa. Osaaminen ei ole yhden sukupuolen, tai -polven käsissä.

Suomi hyötyy kokonaisvaltaisesta, vahvasta, omasta ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta, sekä yhtenäisestä EU:sta. Globaaleja ongelmia ja turvallisuusuhkia, kuten ilmastonmuutos, ei pystytä ratkomaan pelkästään omin voimin. Syvälliseen kansainvälisten suhteiden, syiden ja seurausten, sekä turvallisuuspolitiikan ymmärtämiseen vaaditaan taitoja, joita löytyy aloillaan osaavilla, koulutetuilla ja kokemusta omaavilla naisilla siinä missä miehilläkin. Kykyjä ei ole varaa jättää käyttämättä.

Annina Ruottu
Suomen Keskustanaisten varapuheenjohtaja

(kolumni on julkaistu Avain-lehden printtiversiossa 04/2018)

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s